2010 m. gegužės 13 d., ketvirtadienis

Filmas: "Valandos"

Sveiki mielieji, šiandien noriu trumpai pristatyti prieš kelias dienas matytą filmą „Valandos“ (The Hours) (2002m.). Šis filmas mane išties nustebino, kadangi kaip ir dauguma kino statymų yra kuriama pagal knygas, ne paslaptis, kad šis filmas irgi statytas pagal garsų romaną „Valandos“. Prisipažinsiu, niekada neskaičiau tos knygos ir nežinojau, kas joje rašoma. Tik žinojau, jog tai apie tris moteris, tą išduoda ir filmo afiša. Pasirodo filmas kur kas sudėtingesnis ir įdomesnis režisūrine prasme. Labai geneliai sulipdyta trijų epochų istorijos: Tarpukario istorija, kada Virginaja Woolf rašė savo garsųjį romaną „Ponia Dalovei“, jau po karo amerikiečių šeimos istorija ir šiuolaikiniame, jau mūsų amžiuje gyvenančios šeimos istorija. Visas jas vienija tos pačios lėtai arba greitai slenkančios valandos, laiko tėkmės pojūtis, moters skausmas. Filmas moteriškas, tačiau tinka žiūrėti ir vyrams, sakyčiau, netgi patartina.

Drama psichologinė, kančia ryški ir o režisieriaus meistrystė yra tame, kad jis beveik visą filmą neįvardina dėl ko tos moterys taip kenčia, tai dirgina žiūrovų jausmus ir vaizduotę. Nuostabus ir talentingas laiko pjūvių sulipinimai, paprastos detalės, kurios pasibeldžia ir atsikartoja skirtingų laikų moterų gyvenimuose. Filmas vaizduoja ir realius ir išgalvotus dalykus. Viena linija pasakoja Viginijos Woolf gyvenimo istoriją, jos lesbietiškumą, šeimos netektį ir pamišimą, kita istorija paraleliai kartoja taip, kas buvo rašoma jos romanuose, o dar kita istorija tiesiog atitinka pačios Virginijos gyvenimą, iš dalies ir jos knygų heroję. Filmas sudėtingas. Ne visi pradėję žiūrėti šį filmą žino, kas iš tikrųjų buvo ta Virginija Woolf. Džiaugiuosi, kad paprastos literatūrinės žinios padėjo šiame filme įžvelgti kur kas daugiau įdomesnių dalykų ir sužinoti apie pačią Woolf.

Gerą režisūrinį darbą puošia nuostabus aktorių kolektyvas: Nicole Kidman, kuri įkūnijo pačią Woolf buvo nuostabi ir visiškai nepanaši į save, kad po filmo net nustebau, jog tai buvo ji. Aišku, puikiai savo darbą dirbo „Oskarų“ karalienė Meryl Streep ir Julianne Moore. Visos moterys padirbėjo fantastiškai, kurdamos ir vaidindamos stiprius ir įtaikius, giliai psichologiškai motyvuotus vaidmenis. Rekomenduoju seną, tačiau, mano galva, jau klasika tapsiančiu filmu „Valandos“.

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Maciau si filma, taciau pabaigoje man neviskas buvo aisku. Painus filmas, nesupratau koki vaidmeni atliko keli asmenys..

    AtsakytiPanaikinti