2012 m. sausio 26 d., ketvirtadienis

Filmas: "Aš esi tu"



Sveiki visi,

Tęsiu lietuviškų filmų mini maratoną ir šiandien noriu trumpai pasidalyti įspūdžiais apie filmą „Aš esi Tu“ (You am I) (2006 m.). „Aš esi Tu“ – tai Kristijono Vildžiūno režisuotas vaidybinis kino filmas apie... nei šį, nei tą, pasakytų paprastas pramoginių filmų žiūrovas, o man šis filmas patiko, kadangi jame buvo kažkas suvyniota, kažkas paslėpta, kažkas neaiškaus, kažkas „su mintimi“. Tai filmas su simboline žmogaus ėjimo per gyvenimą prasme. Viskas vyksta Lietuvos provincijoje, na ir dalis lyg ir filmuota kažkur užsienyje – vieno vaikino pasakojamos istorijos linija, Sizifinio kopimo nuo potvynio motyvas dvelkia kažkur jau matytu misticizmu. Bet jau Lietuvos gamta kokia graži. Beveik visas filmas filmuotas vasaros metu, kai aplinkui keistai pilna nepažinios ir pamirštos gyvybės – medžiai, sraigės, paukščiai, žolynai... Net baisu įžeisti tokią gamtą ir pusiausvyrą.

Iš tikro tai sąmonę fiksuojantis filmas apie architektą, kuriam nusibosta miesčioniškas gyvenimas ir jis, šiuolaikinis Lietuvos Robinzonas, susiprojektuoja namą medyje su židiniu, vandeniu ir t.t. (Dievaži, taigi čia mano vaikystės svajonė!) Ir filmas tai man priminė – gyventi miške, pamirštant civilizacijos suniokotą žmogų. Tai gamtos ir žmogaus glaudi paralelė, kai tu esi aš – dvasia prie dvasios. Archetipinių energijų ištroškęs jaunimėlis taip pat atsliūkina į netolimą kaimą ir daro „tūsą“, tik jų santykis su aplinka ir gamta jau visai kitoks, jiems gamta – tai trijų dienų poilsis, o ne gyvybiškai svarbi terpė, kai tu esi aš, o aš esi tu. Skirtingų ideologijų žmonės susiduria žaliame gyvybės gamtos lopšyje ir atranda savo giliausius prigimtinius jausmus, kurie užsimezga subtilūs, apipinti keistu tylėjimu ir mistika.

Sunku pasakyti apie filmą kažką blogo, nes strategija ir siužetas gan aiškūs, pats žiūrovas renkasi savo santykį su filmu ir jis turėtų suprasti, kad filmo užmojis yra menas, o ne žiūrovų receptorių tenkinimas. O man patiko, patiko aktoriai, filmo keistumas, siužete „išgraužtos“ istorijos ir paliktas tik tylus pusiau siužetinis tekėjimas. Jeigu norite kažko ramaus ir tėknaus, o ir dar lietuviško, manau, filmas gali visai tikti.

Mano įvertinimas: 7/10
IMDb: 7.1


 .
Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai: