2012 m. liepos 17 d., antradienis

Filmas: "Pradedantieji" / "Beginners"



Sveiki,

Į nagus papuolė filmas „Pradedantieji“ (Beginners) (2010 m.). Būsiu kaip visada tiesmukas trumpai ir paviršutiniškai, be jokių analizių pasakysiu, kad filmas tikrai geras. Mike Mills režisavo savo gyvenimą – 75 metų sulaukęs tėvas sūnui pasako, jog jis visą gyvenimą buvo gėjus ir nuo šiol pradeda gyventi gyvenimą iš naujo. Vaizdelis po kelių metų – tėvas miręs, sūnus vis dar niekaip nedrįsta ir nesiryžta pradėti naujus santykius ir naują gyvenimo etapą. Puikios pasakojimo paralelės, aliuzijos, vaidyba. Ewan McGregor ir Christopher Plummer buvo nuostabūs, kurie vėl ir vėl prakalbo apie gyvenimo vertę. Šiaip filmas labai slegiantis, emocionaliai išpildytas beveik iki maksimumo, tačiau tos emocijos labai gilios, esminės. Liūdesys, Dieve, dar niekad nemačiau per visą filmą Ewan tokio liūdno, viskas, ką jis bedarytų šiame filme, atrodo, kad tuojau pravirks, nepaprasta vienatvė ir melancholija lydį personažą visą filmą.

Originalus ir gyvenimiškai subtilus siužetas kalba apie mūsų kasdienybę. Labai patiko režisūra, kameros judesiai, o pasakotojas iš vis buvo fantastiškas! Tos nuotraukos, pasakojimo liūdnas patosas ir lyginimas su praeitais dešimtmečiais, jausena, užfiksuotas kitimas tiek žmogaus sąmonėje, tiek kartų skirtumuose, jų virsmuose, bet išlaikant fundamentalų žmogiškąjį branduolį, kuris niekada nekinta ir nekis. Iš pradžių filmas gali atrodyti lėkštas, kažkoks beprasmis burbėjimas, blevyzgojimas, bet viskas susisieja ir susiriša į labai skaudų empirinį gyvenimo mazgą, žmogaus galimybę sau suteikti viską pradėti iš naujo.

Nežinau, kaip kitiems šis filmas, tačiau jis man padarė įspūdį gan nemenką, juolab kad pats pajutau kažkokį ryšį su pradedančiaisiais iš naujo gyventi. Filmas labai tiksliai užsibaigia. Ant sofos sėdi porelė – mergina ir vaikinas, tokie netobuli, tokie pilni trūkumų, nedrąsūs, tokie skirti vienas kitam.

-          -  Kas dabar bus?
-          - Nežinau.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 81/100
IMDb: 7.2




Jūsų Maištinga Siela,

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą