2013 m. gegužės 19 d., sekmadienis

Eurovizija 2013: Finalas be nuostabos arba Balkanų viešpatavimą perėmė Skandinavija


Galutinė balsavimo lentelė


Sveiki, Eurovizijos fanai,

Šįkart nesu nusiteikęs aptarti kiekvieną pasirodymą, nes tai pernelyg nuobodu, juolab kad kiekvienas turime savo nuomonę. Daugelis mano pažįstami, kurie žiūrėjo 2013 – ųjų „Eurovizijos“ finalą, liko šiek tiek nusivylę, kadangi tikėjosi didesnio reginio, jiems dainos pasirodė pernelyg vidutinės ir nebuvo aiškaus lyderio. Lyderis lyg ir buvo – Danija, kuriai jau nuo pradžių prognozavo pergalę, tačiau galiu pasakyti, kad, mano akimis, ši daina ir pasirodymas nėra vertas pergalės – vidutinio tempo daina, su vos šiek tiek prasmingesniais žodelyčiais, sublizga politizuotoje „Eurovizijoje“ – ne kažkas ne kažką...

Nors Danija džiaugiasi pergale, mano penketuke dainos atžvilgiu geriausias kūrinys buvo visgi Azerbaidžano atstovo. Jo daina gal kažkiek primena Dymo Bilano atlikimą ir pasirodymą, tačiau pats kūrinys puikus ir buvo vertas pergalės, tokį hitą mielai klausyčiausi per radiją, važiuojant autostrada. Šiaip asmeniškai balsavau už Islandijos atstovą ir jo nuostabią baladę, kurią niūniuoju visą rytmetį. Ir visgi, tai juk dainų konkursas, nors atmiežtas politika ir gerais kaimyninių šalių santykiais. Lietuvos atvejis yra vienas iš puikių pavyzdžių, kad „Eurovizija“ vis dar yra dainų konkursas – nesulaukėme nė baliuko iš Latvijos ar Britanijos. Bet realiai pagalvojus taip ir turėjo būti, nes finale susigrumia politiniai balai su dainomis favoritėmis, o mes prie favoritų nebuvome, o ir daina ne standartinė, ne tokia, kuri įstrigtų, patiktų iškart savo savitumu kaip vengrų ar Nyderlandų. Tenka pripažinti, kad atsidūrimas finale buvo tikras stebuklas, o apie aukštesnę vietą nei penketuko gale nė nesvajojau – taip ir nutiko. Finale likome penkti nuo galo.

Ir nereikia čia svaidytis žaibais, kad latviai palaikė estus, o mus pamiršo, kad Londonas nedavė balų – jeigu aš būčiau emigrantas, nebalsuočiau už mūsų atstovą, nes balsuoju už dainą, kuri mane užkabina, o ne todėl, kad riekia palaikyti saviškius. Juk nekovojame, čia ne krepšinis, o padorus (bent jau taip norėtųsi manyti) konkursas, kurio lygį pakeliame mes patys, tai ir patys pradėkime sąžiningai balsuoti už dainas, o ne tai, kad reikia palaikyti Latviją, Gruziją ar velniai žino ką...

O šiaip man vis tiek neaišku su ta balsavimo sistema. 50 procentų nulemia speciali šalyje esanti žiūri – mistinė kasmetinė organizacija, apie kurią nieko nežinome – kiek ten žmonių sėdi, kaip ji suinteresuota skirstyti balus, kas ją sudaro ir iš vis ar jie turi kompetencijos? Apie tai nekalbama, tik Užkuraitis mįslingai nuolatos apie ją užsimena... Na, taip, 2 litus atidaviau Islandijai, tačiau Lietuva neskyrė nė baliuko, o gal viskas būtų kiek kitaip, jei komisija nebūtų prikišusi nagų – kas dabar žino. Visgi norėtųsi matyti, kaip balsavo žiūri ir kaip lietuviai, nes bendra suma nieko nepasako apie tautos pasirinkimą. 

Nežinau ar džiaugtis ar liūdėti, kad Balkanai eilinį kartą nušluoti nuo dominavimo, jų viešpatavimas pasibaigė prieš kelis metus, kai į Euroviziją labiau įsiveržė Kaukazo šalys, bet jau keleri metai iš eilės Eurovizijoje dominuoja Skandinavijos zona. Gerai tai, ar ne, bet „Eurovizijai“ kasmet stinga ryškesnių naujovių, kurie sustabdytų politinę balsavimo sistemą, pusfinalio suskirstymas dar nėra tas barjeras, kuris leidžia tai sustabdyti. O ką jau bekalbėti apie tai, kad Lietuvoje už 20 eurų buvo perkami balsai Rusijos atstovei? Kaip visada, tikriausiai reikia pradėti nuo savęs.

Mano favoritai:

Islandija


Azerbaidžanas 


Nyderlandai 


Belgija


Jūsų Maištinga Siela
 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą