2013 m. gegužės 2 d., ketvirtadienis

Filmas: "Taksi vairuotojas" / "Taxi Driver"




Sveiki, kino maniakai,

Amerikiečių režisierius Martin Scorsese, kuris šiai žiūrovų kartai labiau žinomas kaip „Aviatoriaus“, „Infiltruotų“ bei „Kuždesių salos“ režisierius, tolumoje praeityje sukūrė filmą „Taksi vairuotojas“ (Taxi Driver) (1976), kuris šiai dienai jau tikriausiai laikomas klasika ir įtrauktas į geriausių visų laikų kino sąrašus. „Taksi vairuotojas“ savu metu buvo itin gerai sutiktas kino kritikų ir sulaukęs didelio susidomėjimo tiek iš paprastų žiūrovų, tiek iš kinomanų. Iš čia tikriausiai ir atėjo posakis – „Ar tu čia man sakai?“, kurį sarkastiškai po šiai dienai puikiai naudoja ir Lietuvos pižonai.

„Taksi vairuotojas“ – tai filmas, kuris yra pelnęs „Auksinę palmės šakelę“ tarptautinėje Kanų kino festivalyje. Filme pasirodo tuokart dar visai jaunos super kino žvaigždės, bet jau nešami puikaus sėkmės vėjo – Robert De Niro ir Jodie Foster, kuri tuokart atliko dvylikametės prostitutės vaidmenį, sunku patikėti, kad šiandien jai jau 50 metų. Ypatingai turtingas, savitas, keistas, nenuspėjamo charakterio kuriamas Roberto De Niro personažas mane, tiesą sakant, ir erzino, ir glumino, nes jis balansavo ties švelnaus psichopato ribos visą filmą, kol galiausiai politiškai trūko kantrybė ir tų laikų civilizacija, nesaugaus miesto gatvės jį praktiškai ir sunaikino bei kartu išlaisvino.

Filmas išties nepraradęs savito žavesio ir įtaigios režisieriaus rankos. Sudėtingas taksi vairuotojas jau nuo pat pradžių kelia nerimą, kad šiam vyrukai reikia pagalbos, bet visi taip užsiėmę darbais ir gyvenimu, kad belieka tik pačiam kažko imtis prieš pasaulyje vyraujančią neteisybę. Filmas gal kiek panašus į „Vairuok“ su R. Gosling‘u, tačiau šis variantas daug lengvesnis, personažas labiau suprantamesnis, nors sudėtingumu niekuo nenusileidžia filmui „Vairuok“.

Šiaip iš tikro su filmu praleidau neblogas valandas, yra ką pamatyti, pamąstyti, panagrinėti, tačiau tai vienas iš tų filmų, prie kurio daugiau nebesinorėtų sugrįžti. 

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 93/100
IMDb: 8.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą