2013 m. gegužės 31 d., penktadienis

FIlmas: "Manhetenas" / "Manhattan"


Sveiki, visi,

Šįkart noriu vėl grįžti prie Woody Allen ir jo vieną iš seniausių ir sėkmingiausių darbų „Manhatanas“ (Manhattan) (1979). Na, išties šį filmą paskatino pažiūrėti ne tik Allen‘as, bet ir jaunoji Meryl Streep, kuri ką tik pradeda savo ilgą kino karjerą – čia ji pati gražiausia, mano akimis. Buvus nuostabaus grožio mergina... Na, o „Mankatanas“, kaip ir dabartiniai Wodžio Alleno darbai yra typ-top sukurtas pagal tuos pačius principus – santykių atvirkštinės proporcijos formulėmis. Dievaži, praėjo apie 35 metus nuo filmo sukūrimo, o Allen‘as vis dar populiarus, naudodamas tuos pačius skalpelio pjūvius!

Deja, tai nėra mano mėgstamiausias jo darbas. „Manhetenas“ neprilygsta, mano akimis, vėlyvesniems darbams, kurie mane labai sužavėjo „Vidurnaktis Paryžiuje“ (2011), „Lemiamas taškas“ (2005). Žinoma, tai nėra ir silpniausias Allen‘o filmas, jis, beje, sulaukė tuokart labai gerų kritikų liaupsių ir yra vienas sėkmingiausių jo darbų komerciškai, uždirbęs beveik 40 milijonų JAV dolerių.

Na, „Manhatanas“ – tai juodai balta kino juosta, kaip jau pats pavadinimas sako, atskleidžiantis Manhatano, Niujorko rajono, grožį ir savitumą. Kaip ir „Vidurnaktis Paryžiuje“, taip ir čia, miestas yra ne tik gražus miestas, bet jam patikėtas ir vaidmuo, jis kaip personažas, likimo deivė Moira, kuri sujungia ir išskiria žmones, priversdamas juos įsimylėti, nekęsti. Taip išties ir atrodo, kad su herojais kažkas žaistų, kažkas už kadro, bet iš tikrųjų, mano akimis, režisierius likimus patiki Manhatanui, Centriniam Parkui, dangoraižiams ir pan. Įdomu ir tai, kad Alle‘nas čia sukuria pagrindinį personažą – vidutinio amžiaus plinkantį vyruką, kuris užmezga santykius su 17 metų mergina, paliktas lesbietės žmonos, kurią antrame plane ir suvaidina lengendinė Meryl Streep. Čia ir vėl pamatysime, kad niekas nesikeičia nuo akmens amžiaus laikų – personažai pseudo intelektualai, kurie vaikšto į operą ir muziejus. Net šyptelėjau, kai dialogai kaip visada rutuliojasi Allen‘ui būdingose terpėse. 

Nepaisant visko, šis filmas visgi turi savotiško išskirtinumo Allen‘o repertuare. Gal dėl to, kad kūrė jis jaunesnis, todėl ryškiai jaučiasi toks susitelkimas ties personažų įsimylėjimais ir nekentimais be ryškesnių ir tolimesnių idėjų plėtočių, pasigedau antraeilės potekstės. Rodėsi, netgi kažkiek jaunatviškesnis ir naivesnis nei vėlyvuose savo filmuose. Bet kokiu atveju, filmas patiks tikriems Allen‘o gerbėjams.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 82/100
IMDb: 8.0


Jūsų Maištinga Siela
 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą