2013 m. gegužės 8 d., trečiadienis

Filmas: "Gataka" / "Gattaca"




Sveiki visi,

Mokslinių fantastikos kino gerbėjai turėtų suklusti, jeigu nematė filmo „Gataka“ (Gattaca) (1997). Paskutiniuoju metu pabaigiau sužiūrėti beveik visus režisieriaus Andrew Niccol darbus (Sielonešė; Įkalinti laike; Simona) ir galiu dabar tikriausiai pasakyti, kad „Gataka“, kurią teko matyti dar ir vaikystėje, yra tikriausiai techniškai stipriausias šio režisieriaus ir kartu scenaristo darbas. Puikus scenarijus! Manau, kad tai vienas iš fantastikos perliukų, kuris labai patiks kino gurmanams, kurie neranda fantastikoje pasimėgavimo. Na, o šis, su aiškiomis kriminalinėmis gairėmis filmas turėtų įtikti net išrankiems kino mėgėjams.

Filmas, ne taip, kaip kiti šio režisieriaus darbai, dvelkia kažkokiu nepaaiškinamu rafinuotumu. Čia esti įtampa, bet nėra skubėjimo, lyg viskas vyktų ant slidaus ledo. Dėka stipraus scenarijaus, režisieriui pavyko prisikviesti tris talentingus aktorius – Ethan Hawke, Uma Thurman bei Jude Low, kurie sukūrė įtaigius, griežto sukirpimo charakterius. Jude Low suvaidino ypatingai puikų charakterį – neįgalus ir viskuo nusivylęs invalidas, Umos Thurman gal buvo kiek mažai, bet jos buvimas buvo švytintis, o Ethan Hawke, kuriam buvo patikėtas sudėtingas persipynimo ir persimainymo vaidmuo, susidorojo kuo puikiausiai. Puikus aktorių trio puikiame filme su puikiu scenarijumi – argi bereikia daugiau norėti iš gero filmo? Žinoma, garso takelis, į kuriuos taip mažai kreipiu dėmesio, šįkart įstrigo ir nepaliko abejingo.

Nors man labai patiko „Sielonešė“ ir įvertinau ją labai aukštai, tačiau „Gataka“ yra stipresnis daugelyje lygmenų. Reiktų pabrėžti išskirtinį stilių, kuris yra tvarkingas, truputį nenuspėjamas siužetas, tačiau su gražia mintimi, jog galima pakeisti savo likimą, nesvarbu, kas įrašyta tavo genofonde. Viena gražiausių finalinių minčių – „Sakoma, kad kiekvienas mūsų kūno atomas kažkada buvo žvaigždžių dalis, todėl palikdamas Žemę, galbūt iš tikrųjų tik grįžtu namo.“

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 64/100
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Žiauriai fainas filmas;)lauksim kitų tawo pranešimų Maištinga siela;}

    AtsakytiPanaikinti