2013 m. gegužės 1 d., trečiadienis

Filmas: "Nelė" / "Nell"




Sveiki, kino maniakai,

Šįkart keliauju į amerikietišką kiną ir noriu pakomentuoti režisieriaus Michael Apted dramą „Nelė“ (Nell) (1994), kur pagrindinį vaidmenį sukūrė talentingoji Jodie Foster. Na, siužetas gan nepaprastas savo paprastume – Nelė visą gyvenimą gyveno su mama izoliuotame ir laukiniame pasaulyje, ji pamėgdžiojo motinos netaisyklingą tartį, todėl, jai mirus, Nelei tenka susidurti su civilizacija... Iš esmės pamatome civilizuoto pasaulio sulaukėjimą, susidūrus su civilizacijos nemačiusia moterimi. Tai dviejų ideologijų ir dviejų mąstymų, dviejų pasaulių susidūrimo kino filmas su man labai įstrigusiu ir patikusiu garso takeliu, kuris skambėjo taip subtiliai ir meditatyviai, kad priminė Rytų kiną.

Be jokios abejonės didžiausios liaupsės už gan sudėtingą vaidmenį Jodie Foster, kuri visai neseniai gavusi pačius aukščiausius įvertinimus už „Avinėlių tylėjimą“ (1991) vėl gauna „Oskaro“ ir „Auksinio gaublio“ nominacijas, ji taip pat apdovanota ekrano aktorių gildijos apdovanojimu. Išties šiame filme Foster man pasirodė ypatingai jautri, įdomi ir graži. Filme galime išvysti ir mano mėgstamą Liam Neeson, dar labai jaunatvišką ir labai energingą.

Gražus filmas, apsuptas gamtos, ežero, ežere esančių akmenų bei Nelės vidinio pasaulio, kuris pilnas magijos, mistikos, gyvų prisiminimų. Tai tarsi „Tarzano“ švelnesnis ir subtilesnis moteriškas variantas, jeigu galima šitaip išsireikšti. Filmas turėtų patikti kino gurmanams, nors man asmeniškai pritrūko aštresnių siužetinių vingių – tokius vingius tikriausiai filmas turėtų, jeigu būtų kuriamas šiandien, bet filmas sukurtas beveik prieš dvidešimt metų, tad natūralu, kad jis kaip drama švelnesnių tonų. 

Nepasakyčiau, kad filmas sužavėjo, tačiau jis turi kažkokią nepaaiškinamą cinkelį, kas verčia nenuleisti akių. Neprastas siužetas, scenarijus, režisieriaus darbas šį filmą padaro vertu dėmesiu apmąstymams po seanso. 

Mano įvertinimas: 7.5 / 10
IMDb: 6.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą