2015 m. vasario 9 d., pirmadienis

Filmas: "Tūkstantį kartų labanakt" / "1,000 Times Good Night" / "Tusen ganger god natt"




Sveiki, kino žiūrovai,

Filmas „Tūkstantį kartų labanakt“ (angl. A Thousand Times Good Night) (2013) yra skandinaviška produkcija, jos režisieriui norvegas Erik Poppe kažkaip pavyko prisivilioti vieną geidžiamiausių Europos aktorių – Juliette Binoche. Šis filmas pratęsia mano naujausių su šia aktore filmų peržiūros ciklą. Neseniai matytas „Zils Marijos debesys“ ir dabar „Tūkstantį kartų labanakt“ tiesiog išplečia J. Binoche aktorinį meistriškumo panoramą ir leidžia mėgautis kiekvienu Juliette Binoche kvėptelėjimu kino kadre.

Tęsiant apie Juliette Binoche, galiu apsakyti, kad šiame filme ji nemažiau įspūdinga – taikliai pasirinkta juosta, turinys, medžiaga ir sudėtingas personažas, balansuojantis tarp atsakomybės už šeimą ir ekstremalių fotografijų fiksavimo karo zonose. Pašaukimas ir šeima tampa du aštrūs akmenys, tarp kurių grumiasi moteris, ir visgi, kaip jau galima pajusti, viršų ima pašaukimas. Nesulaukdama vyro pritarimo, ji jaučiasi prastai kaskart vis labanakt sakydama per Skype savo šeimai, kai kulkos tiesiog lekia virš galvų, ir nežinia, ar šeima ją pamatys kada nors gyvą. Sudėtingas personažas, dėka J. Binoche vaidybos, spinduliuoja prieštaringos asmenybės energetiką, todėl neretai žiūrovui kyla moraliniai įsipareigojimo klausimai, – o ką Jūs patys pasirinktumėte?

Filmas vizualiai labai gražus. Daug poetinių, sulėtintų meditavių kadrų, kurie galbūt iš dalies šiek tiek slopina emocinę filmo atmosferą, nes yra gana aštrių ir nevienareikšmiškų ritualinių scenų, kaip teroristės apsiriša sprogmenimis ir paaukoja gyvybes vardan savo idėjų, Afrikoje kylantis susišaudymas ir moteris su fotoaparatu, pamiršusi, kad yra žmona, galų galiausiai motina, pasiduoda adrenalinui ir norui papasakoti pasauliui, kad šitame žemės taške skauda. Graži filmo idėja, gražiai suręsta juosta, ryški ir aštri problema, yra aštrių vaizdų, stipri J. Binoche vaidyba, kuri tikriausiai tarptautinėje arenoje nelabai pastebėta vien dėl to, kad filmas nekomercinis ir nepateko į Kanų festivalio aktualumo lauką, bet jei reiktų, tai praspirčiau daugelį Holivudinių vaidmenų ir statyčiau J. Binoche ant pjedės stalo. Paskutinieji jos vaidmenys nepaprastai sudėtingi ir brandūs, o „Tūkstantį kartų labanakt“ yra tas filmas, kuris nenuvils beveik jokio kino gurmano.

Nuoroda į „Scanoramą“, kuriame pasirodė šis filmas: ČIA.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 57/100
IMDb: 7.1


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: