2010 m. liepos 27 d., antradienis

Filmas: "Ponas Niekas" / "Mr. Nobody"


Sveiki,
Na, ką, pagaliau ir man teko pamatyti filmą Ponas Niekas (Mr. Nobody). Dėkoju iš anksto Donaldui ir Gintarei, kurie man parekomendavo šį filmą. Tai tikrai neblogas kino šedevriukas visame dabartinių filmų sraute. Iš vienos pusės, mano nuomone, šiam filmui pritrūko geresnės vaidybos, režisierius labiau susitelkė ties siužetu, efektais ir viskuo kitu, toks įspūdis, kad pamirštas pats žmogus, pagrindinis herojus ir įtikinamesnė vaidyba. Ypač ten vienos iš trijų merginų. Tačiau tai tėra tik silpnoji šio filmo pusė, kurią galbūt ir ne visi išjaučia, nes vaidybą tikrai užgožia pribloškiantis siužetas.
Filmas kažkuo priminė ištisą filmų vilkstinę: „Drugio efektą“, „Denį Darko“, „Galutinį tikslą“, „Atsargiai, durys užsidaro“, „Kauliukų žmogus“, „Dirbtinį intelektą“. Na, iš tikrųjų siužetas ir pagrindinė šio filmo mintis nėra labai nauja, ji atsikartoja daugiau ar mažiau kituose filmuose. Tikėjausi, kad filmas visai „susuks“ smegenis, tačiau, mintis labai skaidri – kol nepasirinkai vieno ar kito, tavo gyvenime esti begalybė, neribotos galimybės. Tai filmas, kuris mėsinėja būtį – „kas būtų jeigu būtų“, t.y., kodėl vienus ar kitus dalykus mes esame priversti pasirinkti, kodėl įvyksta atsitiktinumai. Filmas nagrinėja du pirminius variantus: berniukas turi pasirinkti su kuo gyvens – tėvu ar mama. Šis pasirinkimas po to turi dar kelis atsišakojimus, o kai šie dar susiplaka su mamos ir tėvo pasirinkimais, tai gaunasi gyvenimas tarsi beprotybė. Galbūt net visai galima mūsų gyvenimų realybė – beprotybė.
Man šis filmas patinka, iš tikrųjų visada patiko filmai, kurie išeina iš paprastos žmogaus būties ribų. Ne, ne grynai fantastika, nors ir jos šiame filme esti, bet magiškas realizmas. Filmas pateikia ir daug ezoterinių interpretacijų – drugio efekto motyvaciją, apie pastarąją rašė pati Ivanauskaitė „Miegančių drugelių tvirtovėje“. Neva vienas drugelio sparnų plastelėjimas atogrąžų miškuose gali kitoje planetos pusėje sukelti taifūną. Filmas pristato ir dokumentinę medžiagą, todėl žanro įvardyti negalima vienareikšmiškai kaip fantastinio ar dramos filmo. Kažkiek priminė ir legendinį ispanų filmą „Chaotika Ana“, kuriame kalbama apie reinkarnacijos teoriją.
Tai filmas, kuris sukėlė daugybė interpretacijų, priminė daugybė filmų, bet visgi filmas turi savitumo, savo originaliąją pusę, kuri liudija apie žmogaus fantazijos tobulumą ir gero bei įdomaus kino galimybes perteikti šią fantaziją. Rekomenduoju visiems skeptikams, visiems, kurie ieško kažko kine nepakartojamo ar šiaip išliekamos vertės. 

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 63/100
IMDb: 7.9

 
Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai:

  1. labai patiko tavo sio filmo apibudinimas ir matau kad daug domiesi kinu is cia minetu filmu jau esu daugeli metes..bet gal galetum pasiulyti dar ka nors panasaus i si filma ar siaip kazka tokio kur pasilieka filmas atmintyuje dar ilgai.. aciu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaitydamas filmo aprašymą supratau, kad tau tai tik eilinis 'drugio efekto' filmas..
    Norėjau pasakyti, kad manau, jog truputį nepagavai filmo esmės, nes greičiausiai gyvenime neturėjai tokio reikšmingo pasirinkimo, kurį primintų šis filmas :) Manau jeigu būtų tokia stipri patirtis, šis filmas virstų vienu kiečiausių matytų filmų.
    Dar pastebėjimas apie efektus: kokie dar efektai? jie ten buvo? jei taip tai kam? juk ne tame esmė.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kauliuku zmogus niekaip niekur negaliu rasti sito filmo. Kaip tik skaitau knyga ir labai noreciau pamatyti ilma.Gal galit kas nors nuoroda kokia ar ka...

    AtsakytiPanaikinti