2011 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

Albumas: Beyonce "4"

Sveiki visi,

Savu laiku čia pristačiau įspūdingą Christinos Aguileros albumą „Bionic“. Šįkart noriu pristatyti kitos amerikiečių atlikėjos Beyonce naujausią darbą „4“. Kuklus pavadinimas, tačiau ketvirtasis albumas turi ir savų nemažų užmojų. Paskutiniuoju albumu Beyonce pribaigė pasaulį, susišlavė gausybę įvairiausių apdovanojimų ir staiga atlikėja dingo. Pati Beyonce, kuriai tuoj sukaks 30 metų, prisipažino, kad nuo 15 metų neturėjo jokių atostogų, o šie metai, kuriuos ji pasiėmė atostogų, buvo geriausias dalykas jos gyvenime. Ir staiga ji sugrįžta su naujuoju soliniu albumu „4“ ir miniatiūriniu filmu apie save. Nutariau parsisiųsti „4“ ir įvertinti jos darbą. Prisipažinsiu, nesu Beyonce gerbėjas, todėl vertinti dainas bus smagu ir laikysiuosi neutralumo nuo asmenybės kulto. Pabandysiu vertinti kiekvieną dainą dešimtbalėje sistemoje. Sėkmės, klausantis dainų (iš albumo be deliux versijos):

1. „1 + 1“

Taigi pirmoji albumo daina labai keistu pavadinimu kaip ir pats albumas „1 + 1“. Pirmoji daina rami, mažai triukšmo, panašu į baladę, kurioje dominuoja tik atlikėjos dainas. Taip, atlikėja turi savotišką balsą, pastarasis pripažintas visame pasaulyje. Šiaip dainą praklausiau kokius tris kartus, pasirodė, tokia visai nieko, tik kažin ar labai klausyčiausi laisvalaikiu, nebent būčiau pamišęs atlikėjos fanas. Atlikimas įdomus, bandoma sukelti jausmingumo bangą, manau, savotiškai pavyko.

8/10

2. „I Care“

Jausminga daina. Vėl dominuoja balsas, o ne ritmas, nors turi, sakyčiau, pakankamai ryškų priedainį. Sakyčiau, stipresnė daina už pirmąją, galbūt net būsimas singlas. Gražūs ir prasmingi žodžiai, balsas ir įtikinamumas. Daina vedanti į finalą, ne monotoniška, o vienoje vietoje Beyonce taip suniūniuoja, kad pagalvojau, kad elektroninė gitara pragydo. Manau, stipri daina albume.

9/10

3. „I miss you“

„Pasiilgau tavęs“. Daina tikrai mane nustebino. Ne, ji nėra būsimas hitas, bet ritmas, muzika ir neperspaustas, švelnus Beyonce balselis – šitaip subtiliai prasideda daina ir išlaiko savo rimtį, dvasią. Ne, šita daina man patiko. Ji kitokia nei anos dvi. Tai daina, kurios paklausyčiau mielai ir laisvalaikiu.

9/10

4. Best thing I never had

Antrasis Beyonces singlas albume ir jam sukurtas video klipas – jis prieš jus. Kalbant apie klipą – tai švelni erotika, nieko įspūdingo, juolab, kad mes žinom, kokius klipus sukuria pop žvaigždės. Vietomis iš tikrųjų net lėkštas, o ypač tas momentas, kai, rodos, mėgėjiška kamera rodo besivelkantį suknelės šleifą, nors pabaigoje įtikinamai parodomi tikri jausmai – įvertinkite patys. Šiaip daina gal ir stipri būti hitu, tačiau ji manęs, švelniai tariant, nekabina, nors jau klausausi nebe pirmą kartą.

7.5/10

5. Party

Šįkart į pagalbą Beyonce pasikvietė ne Lady Gaga, bet Andre 3000 ir sukūrė įdomaus stiliuko dainelę „Party“. Čia maloniai Beyonces balselis skamba, sakyčiau, būtent daina sukurta jos vokalui. Ar patinka ši daina? Iš esmės nebloga, tačiau jos klausytis laisvalaikiu nenorėčiau arba bent jau pasilikęs vienas. Reperio intarpas į šią dainą sukuria dviejų stilių mišrainę, sakyčiau, visai derančią tarpusavyje, bet pati daina...

6/10

6. Rather die young

Daina įdomiu pavadinimu. Iš pradžių primena kažkurią Whitney Houston dainą iš praėjusio dešimtmečio, tik dabar negaliu prisiminti kurią. Šiaip visai nieko dainelė, tačiau pasigedau melodijos, išskirtinės, ypatingai nuteikiančios muzikos. Pati daina gal ir graži, bet man vis kažko vis tai trūksta – druskos, cukraus, garstyčių ir sirupo.

7/10

7. Sart over

Pasiklausius dainos aranžuotę, supranti, kad tai tipiška Beyonces daina, potenciali būti ir dar vienu singlu, nes turi visko ko reikia – kabinantį priedainį su aukštai tempiančiomis natomis, iškalbingas pavadinimas, nemenki žodžiai. Man asmeniškai visai nieko daina, matau gražiai realizuotą koncertinio turo metu – su vėju ir besiplaikstančiais Beyoncės plaukais.

8/10

8. Love on top

Patinka! Rimtai, tokia nuotaikinga, tokią mielai paklausyčiau ir ryte, eidamas į universitetą, nes nuteikia linksmai. Čia nereikia jokių reperio intarpų, daina auganti, einanti į kulminaciją, o labiausiai, sakyčiau, „veža“ pats dainos ritmas, norisi, po paraliais, šokti! Kodėl man vis primena Houston? Gal vis dar dėl vokalo.

10/10

9. Countdown

Keista daina. Ką Beyonce čia norėjo padaryti, man šiek tiek nelabai aišku, nes lyg primena ir repą, lyg ir pops‘ą. Tokia šiek tiek man neharmoninga baltoji mišrainė. Ne, šitos dainos nedėčiau į savo Mp3, bet ji visai neblogai atsiliepia su pirmuoju singlu, kurį dar tik pristatysiu. Daina gal ir charizmatiška, tačiau ji nė iš tolo manęs nepaėmė.

6.5/10

10. End of time

Išgirdau pirmuosius akordus ir pagalvojau – OMG, kažkuo priminė mūsų eurovizinę „Inculto“ gabaliuką, tačiau daina pasirodė kitokia. Iš esmės dainoje labai daug būgnų, dėl monotonijos pasmerkta netapti singlu, bet kažkaip ši daina ritmiškai keistai susisiekia prieš tai pakomentuota daina, sakytum, išlaiko tą keistą kareivišką ritmą. Ne, man ši daina nėra atradimas.

7/10

11. I was here

Po šitokių cirkų ateina švelni ir lyriška daina „Aš buvau čia“. Savotiškai graži daina, gražūs ir prasmingi žodžiai. Daina taip pat „auganti“, einanti į kulminaciją balso pakilimu. Ne, muzikos čia ypatingos per daug nėra, dominuoja emocija ir balsas. Sakyčiau, savotiškai stipri daina.

8.5/10

12 Run the world (Girls)

Matome, net sukurtas visai neblogas video klipas. Aišku, kažko pritrūko pačiam klipui. Kur kas labiau diskutuotina pati daina – pirmasis Beyonce šio albumo singlas, sukėlęs nemažai apkalbų ir diskusijų. Man asmeniškai, girdinčiam nebe pirmą kartą dainą, ima patikti, tačiau tai nėra daina, kurios klausyčiausi laisvalaikiu. Darbo daug į klipą įdėta – šokiai pokiai, daug judesių ir t.t., bet daina, tokia laukinė, tokia keista, tokia neįprasta, kad pasmerkta daugiau ar mažiau būti singlu.

8/10

Štai ir apžiūrėjau visą albumą. Išvadas reiktų pasidaryti patiems, nes nuomonės, tikiu, kad gali skirtis. Šiaip albumą vertinčiau kaip daugiau nei vidutinį, jis surinko 7.8 balus, padalijus dainų vertinimo sumą iš dvylikos dainų, jaučiasi naujų ritmų, būgnų, dominuoja daugiau kūrybine prasme ne muzika, ne ritmas, bet pats atlikėjos vokalas. Taip, jis ir turi dominuoti, juk šiaip ar taip Beyonce turi daug potencialo. Tiesa, galėjo jau geresnį albumo viršelį parinkti, dabar atrodo, švelniai tariant, skurdžiai. Kiek apdovanojimų šįkart ji susišluos – nežinia. Jeigu patiko albumas – parsisiųskite, bent jau būsiu pristatęs ne veltui.

Jūsų Maištinga Siela

4 komentarai:

  1. siulau persiklausyti ir "4 deluxe" versija, su 4 naujom dainom :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pastebėjau, kad delux'uose visada būna geros dainos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėl šito straipsnio tau dedu didelį didelį pliusą! :)) Nors aš išprotėjus jos gerbėja,bet šitas albumas silpnesnis už "I am...Sasha Fierce" ten beveik visos dainos buvo mega hitai.Bet dėkui už apžvalgą! :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man sitas jos albumas, nors ir vertinamas priestaringai, stipriausias, is visu anksciau jos isleistu. Jis muzikalus ir idomus. Ir siaip vien jau del to, kad nestovi vietoje didelis riebus pliusas!

    AtsakytiPanaikinti