2011 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis

Filmas: "Kava ir cigaretės"

Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti jau kino klasika tapusį filmą „Kava ir cigaretės“ (Coffee and cigarattes) (2003 m.). Labai palankiai sutiktas ir pačių kino kritikų ir žiūrovų. Ne, tai nėra filmas skirtas užkietėjusiems rūkoriams, kurie nori mesti rūkyti, bet neįstengia. Bet rūkoriai ypač mėgsta tą filmą, bet dabar ne apie tai... Iš tikrųjų tai fragmentuotas filmas, sudarytas iš pokalbių prie kavos puodelių, dažniausiai kur nors kavinėje. Įvairios kasdieniškos situacijos, įvairiausio plauko žmonės gurkšnoja įvairią kavą ir rūko cigaretes. Filme pasirodo neįtikėtinai daug garsių aktorių ir jie vaidina pačius save, savo asmenybes.

Iš tikro tai labai mielas filmas, keliantis nuostabiai jaukius jausmus. Nuostabiausias dalykas – natūralumas ir kasdieniškumas. Kai kada kalbama apie tokius bereikšmius dalykus, kuriuos būtent žmonės ir kalba susitikę kelioms minutėms prie kavos. Kalbama peršokant nuo vienos minties prie kitos. Kasdienybės slinktis, štai kas geneliai yra užfiksuota šiuose situacijose ir žmogaus psichologija taikantis prie pokalbių nuotaikų. Dažnas pokalbis prie kavos ir cigaretės turi ir savitą loginį žaidimą, situacijos makabrišką apsivertimą, kas kuria labai subtilų humorą, primenantį anekdotinę situaciją. Retrospektyvinės spalvos – juoda ir balta, toks filmas kuria specialią atmosferą, kurią pagilina šachmatų lentos persekiojanti ornamentika. Taip, tai stilingas filmas, skirtas tikriems kino gurmanams, europietiško filmo mylėtojams ir „Kino pavasario“ gerbėjams.

Smagu filme sutikti Moliną, Blanchet ir kitas garsenybes. Žinot, rodos, tai jie patys atidardėjo iš įvairių filmavimų ir atėjo su tavimi parūkyti ir išgerti kavos. Žiūri filmą ir neapleidžia jausmas, jog tu kartu su jais ir rūkai, ir geri kavą. Iš pradžių galvojau, kad fragmentai labai išdarkys filmo visumą, norėjosi vieno nesibaigiančio pokalbio prie kavos ir cigaretės, bet jau būtų praradę natūralumo atspalvius. Ne, fragmentiškumas ir atskiros istorijos, kurias jungia tas pats kasdienybės tekėjimas, pasiteisino kaip teisingas filmo kūrėjo žingsnis. Kavą ir cigaretes vartoja daugelis žmogų, tai yra tarsi priklausymas nuo dviejų svarbių dalykų – nikotino ir kofeino. Žmonės yra priklausomi ne tik nuo jų, bet ir nuo kasdienybės, nuo kitų žmonių, pokalbių apie nieką ir apie viską, o cigaretės ir kava tėra tik viena iš tų gyvenimo dalių, kurie užpildo mūsų kasdienybę. Režisieriui pavyko pagauti šį momentą ir per vieną prisėdimą pagauti kasdienybės slinktį. Žavu, nieko neprikiši.

Įvertinimas: 8.9/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą