2012 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis

Asmenybės: Nicole Kidman




Sveiki visi,

Jau seniai ruošiausi atgaivinti senai pamirštą rubriką „Asmenybės“. Ir šįkart norėjau apžvelgti ir iš arčiau susipažinti su Holivudo australų aktore Nicole Kidman. Na, tikriausiai jums žinoma ši kino juostų veteranė, kuri filmavimuose sukasi jau ketvirtą dešimtmetį ir tikriausiai kurs dar nemažai puikių vaidmenų iki senatvės. Kad suprastumėte, kokio kalibro aktorė Nicole Kidman, reikia pamatyti jos tokius darbus kaip „Kiti“, „Valandos“, „Mulen Ružas“, „Triušių urvas“, „Plačiai užmerktos akys“ ir kt.

Iš tikrųjų ši aktorė gimė ne Australijoje, bet itin egzotiškoje vietoje – Havajų salose ir tik gerokai ūgtelėjusi įsitraukė į vaidinimus. Pati aktorė tikina, kad niekada netroškusi tapti garsia ir aukšto kalibro profesionale aktore. Visada atvira, nuoširdi, taktiška ir skandalų iš esmės nemėgstanti ir savo asmeninį gyvenimą slepianti aktorė retai praveria duris žurnalistams, nebent, kai tenka atsakinėti įvairiuose kino festivaliuose į žurnalistų parengtus klausimus.

 Nicole Kidman 1989 m.

Iš tikrųjų Nicole Kidman iš pradžių buvo žinoma kaip šaltų vaidmenų atlikėja veiksmo filmuose, neretai rankose jai tekdavo laikyti ginklą, bėgti, spygauti ir rėkti. Štai kaip žiniasklaida apibrėžia Nicolės vaikystę: „Elegantiška raudonplaukė Nicole Kidman gimė Honolulu, Havajuose, gana ekstravagantiškoje šeimoje. Jos tėvas - Anthony Kidman`as - žymus biochemikas, o mama Janelle garsėjo kaip viena Australijos feminisčių judėjimo lyderė. Po Nicoles gimimo šeima išsikėlė gyventi į Vašingtoną, kur tėvas vykdė krūties vėžio tyrimus, o po trijų metų šeima išvyko į tėvų gimtąją žemę ir apsistojo Sidnėjuje. Lėlėmis Nicole nežaidė: mama buvo įsitikinusi, kad Barbė - moters išnaudojimo simbolis. Tačiau užtat su seserimi Antonia, kuri dabar yra televizijos reporterė, pakankamai prisiklausydavo įvairių politinių ir socialinių diskusijų. Viena iš keistų šeimos tradicijų - per pietus visiems kartu aptarti kokį tarptautinį įvykį.”

Nicole Kidman viena iš nedaugelio Holivudo aktorių yra natūrali ugniaplaukė, o jaunystėje ją draugai pravardžiavo „morka“. Netrukus Kidman pradėjo gauti įvairius mažus vaidmenis Australų kine ir serialuose. Netgi slaugydama vėžiu sergančią motiną, ji filmavosi viename vietiniame mini seriale. Tikriausiai Nicole Kidman turi būti dėkinga buvusiam savo vyrui Tomui Cruise, kad šis būtent pastebėjęs aktorę jai paskambino ir pakvietė į Ameriką filmuotis juostoje „Griaustinio dienos“ (1990 m.). Tomas Kruzas iškart įsimylėjo ją ir pora netrukus susituokė. Nicole pasakoja, kad gyvenimas su Kruzu buvo išties puikus ir saugus ir negalinti pasakyti nieko blogo, nebent tai, kad šalia savo vyro nuolat kompleksavo dėl aukštakulnių, kurių vengė, mat, Tomas Kruzas už ją ir taip žemesnis 12 centimetrų. Tomas Ir Nicole buvo vadinama idealiausia Holivudo pora ir kartu išbuvo visą dešimtmetį ir net nusifilmavo intriguojančioje S. Kubriko juostoje „Plačiai užmerktos akys“. Jau tada žiniasklaida kuždėjosi, kad su šia pora dedasi kažkas ne taip, mat, sutuoktiniams buvo sunkoka suvaidinti gan atviras sekso scenas, tad Kubrikas jiems nusamdė seksologą, kuris dirbo su pora, kad šie galėtų kuo įtikinamiau perteikti intymumą. Ar tai reiškė, kad Nikolės ir Tomo santuoka buvo iš esmės tik žiniasklaidos pagražinta ir ne tokia tobula? Visą dešimtmetį Nicole buvo savo vyro pašonėje ir pristatinėjama kaip Tomo Kruzo žmona. „Praktinė magija“, „Betmenas amžiams“, „Taikdarys“, „Damos portretas“, „Plačiai užmerktos akys“ – rodos, visai neblogi vaidmenys, tačiau ne tokie, už kuriuos Nicole būtų liaupsinama ir nepamiršta. Pati aktorė, praėjus nemažam laikui po skyrybų su vyru, yra sakiusi, kad pati nesuprato, kad ji esanti vyro pašonėje, nes ji net neketinusi būti Holivudo užkariautoja, o vaidindavo tik dėl to, kad tiesiog neprarastų aktorinės formos ir dėl to, kad jai patikdavo siūlomų filmų siužetai.
 


Skyrybų drama irgi buvo labai skaudi aktorei. Po beveik dešimtmečio trukusios santuokos taip ir nebuvo nuosavų vaikų, tad sutuoktiniai įsivaikino net du vaikus. Žiniasklaida pliekė liežuviais apie tai, kad Tomas Kruzas nevaisingas, o Kidman nenorinti gimdyti pati, nes bijanti sustorėti. Po skyrybų netgi buvo prabilta apie Kruzo galimą homoseksualumą, tačiau romanas su Penelope Cruz viską užglaistė. Pati aktorė tuo metu buvo nusifilmavusi „Mulen Ruže“, kai iš savo agento sužinojo apie savo ir vyro skyrybas, mat, Kruzas niekada nesiteikė žmonai į akis pasakyti, jog tarp jų viskas baigta. Nicole taip ir nesuprato, kodėl vyras ją paliko, o Kruzas tik kartojo žiniasklaidai vieną įkyrų sakinį: „Ji žino, kodėl aš ją palikau.“ Galima tik įsivaizduoti, koks buvo šokas pačiai Nicolei Kidman, kai ši iš spaudos susivokia, kad tarp jų viskas baigta. „Mulen Ružo“ režisieriui paskambinusi pasakė tokius žodžius: „Taip, tai tiesa, tarp mūsų viskas baigta. Sraigtasparnis skraido virš mūsų namo. Aš mirusi.“, tada režisierius pasiūlė Nicolei neįsipareigoti dėl „Mulen Ružo“ reklamos ir nevykti į gastroles, tačiau aktorė šio sumanymo neatsisakė ir sukandusi dantis vyko. 

Netrukus po skyrybų įvyko dar viena drama – paaiškėjo, kad Nicelo Kidman laukiasi Tomo Kruzo vaiko, nors pats Kruzas spaudai yra prasitaręs, jog abejoja, kad buvusi žmona nešiojo jo kūdikį. Atsitiko dar viena nelaimė – persileidimas, aktorė negalėjo išnešioti vaikelio. Iš Australijos atvažiavo jos guosti artimieji, aktorė buvo visiškai sugniuždyta tiek dvasiškai, tiek emociškai.

Kaip tik sunkiausiomis dienomis pasipylė patys svarbiausi Nicole Kidman vaidmenys. Netrukus ji gavo ispanų režisieriaus pasiūlymą nusifilmuoti filme „Kiti“, kuris buvo pripažintas geriausiu Ispanijoje metų filmu ir gavo „Gojos“ apdovanojimą. Netrukus Kidman gavo progą suvaidinti ir britų rašytoją Vidžiniją Wulf, už kurią Kidman atsiėmė „Oskaro“ statulėlę kaip geriausia aktorė. Pati aktorė tik dabar atvirauja, kad sėkmės visai nesitikėjo, laikydama „Oskarą“ rankose ir grįžusi į viešbutį, ji apsipylė ašaromis, nes visi aplinkui džiūgavo, o ji jautėsi tokia vieniša...

Aktorė po to pasakojo, kad 2000 – 2005 metai buvo patys sunkiausi jos gyvenimo, nuolat verkdavo, bandė įveikinėti sunkią depresiją – „buvo visko: ir pakilimų, ir nuosmukių“. Paradoksalu, tačiau šis laikotarpis buvo tikras aukso amžius kino biografijoje. Netrukus ji sutiko suvaidinti mažo biudžeto danų režisieriaus filme „Dogvilis“, kuris aktorei atnešė dar vieną šlovės bangą. Dirbti su Lars von Trier nėra lengva, kadangi tai ambicingas, reiklus ir itin impulsyvus režisierius, tačiau Nicole viską atlaikė puikiai. Trier buvo sumanęs sukurti „Dogvilio“ trilogiją, po kelių metų pasirodė juostos tęsinys, tačiau su visai kita aktorė, kadangi Nicole atsisakė toliau filmuotis Lars von Trier juostose, režisierius tikino, kad Kidman tiesiog neatsiliepia į jo skambučius, o pati aktorė spaudai tikino, kad tiesiog yra sudariusi sutartis su kitais režisieriais.

 Nicole Kidman filme "Valandos" sunkiai beatpažįstama...

 Filme "Praktinė magija" 1998 m.

 "Mulen Ružas"




„Stepfordo moterys“, „Šaltasis kalnas“, „Gimimas“ – taip pat buvo pastebėti. O 2005 metais baigėsi ir depresija, kadangi aktorė susipažino su antruoju savo vyru, išnešiojo sveikai vaikelį ir tapo laimingiausia pasaulio moterimi. Tiesa, už vaidmenį „Mano žmona – ragana“, kurioje įkūnijo Samantą, legendinę raganą iš serialo „Kerėtoja“, gavo avietę – blogiausios aktorės vardą, bet nesėkmės kine Kidman nė motais, ji ėmėsi ir kitų komercinių vaidmenų – „Invazija“, „Australija“, „Auksinis kompasas“.

Šiuo metu aktorė ir toliau sau filmuojasi įvairaus plauko juostose – labai laukiu šiemet jau Kanų kino festivalyje pristatytos juostos „The Paperboy“ (Laiškininkas) pasaulinės premjeros, nes visada malonu pamatyti žavią ir talentingą Nicole Kidman veidą. 

 Kadras iš būsimo filmo "The Paperboy"

Pasiklausykime Nicoles Kidman ir Robio Viljamso atliekamos dainos:



Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą