2012 m. rugpjūčio 5 d., sekmadienis

Filmas: "Taip ilgai tave mylėjau" / "I've Loved You So Long" / "Il y a longtemps que je t'aime"" / "Aš seniai tave myliu"


Sveiki,

Šiandien noriu pristatyti ir pakomentuoti kino filmą „Taip ilgai tave mylėjau“ (kai kur verčiama nevykusiai "Aš seniai tave myliu") dar kitaip verčiama "Aš taip ilgai tave mylėjau" (I‘ve Loved You So Long / Il y a longtemps que je t‘aime) (2008 m.). Tai bendras prancūzų ir belgų filmas, kurį režisavo Philippe Claudel, kuris pasakoja apie vieną paslaptingą moterį, kuri grįžta po daugel metų pas savo seserį ir apsistoja jos namuose, kur auga dvi dukros, vyras ir senelis. Iš pradžių viskas gilu, mistiška, paslaptinga – kas? Kodėl? Kaip? Laikui bėgant įtarimai pasitvirtina apie nelengvą šios moters paskutiniųjų 15 metų likimą... Iš tiesų tai šiek tiek sukrečianti drama, su nepaprastai gilia ir ypatinga anglų – prancūzų gerai žinoma aktore Kristin Scott Thomas, už šį vaidmenį aktorė yra gavusi ne vieną apdovanojimą ir atrodė išties stulbinamai ir įtikinamai. 

Iš pirmo žvilgsnio drama atrodo slogi, melancholiška apie gyvenimo naujos prasmės paieškas ir bandymą tvertis ne tik iš naujo į socialinį gyvenimą, bet ir į aplinkinius žmones, save, santykius, pripažinti, kad gyvenimas vertas, kad jis tęstųsi. Skaudi istorija, kuri, manau, patiks ne vienam. Kiek žinau, šis filmas totaliai nežinomas Lietuvos liaudžiai, nes nė karto nepasiekė mūsų nei legalių, nei nelegalių ekranų, bet tikėkimės, kad kas nors dar šį filmą prisimins ir išvers. O šiaip džiaugiuosi pažiūrėjęs originalų kalba – tai nebuvo jokia problema. 

Jūs tikriausiai prisimenate litvakų (Lietuvos žydų) kilmės prancūzų režisierių Mišelį Hazanavičių, kurio filmas „Artistas“ dar šiais metais nuskynė „Oskarą“ kaip geriausias metų filmas. Pasirodo Mišelis Hazanavičius turi brolį Seržą Hazanavičių, kuris taip pat sukasi kino ir teatro pasaulyje kaip aktorius ir Seržas Hazanavičius vaidina kartu su K. Scott – Thomas šiame filme. Iš pradžių nesupratau, vos tik prasidėjo filmas, žiūriu – ogi lietuviška pavardė, po visko suvedžiau visus galus ir pagaliau viskas paaiškėjo. Šiaip tikrai susirinkę talentingi prancūzų aktoriai, o režisieriaus pirmasis blynas tapo ne tik, kad neprisvilęs, bet ir labai gražiai ir dailiai iškepęs. Jei tik turėsit galimybę, siūlau filmą pažiūrėti tikriems kino gurmanams.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 79/100
IMDb: 7.6 


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Labai geras filmas. Siulyčiau pažiūrėti tiems kurie dar nematė : )

    AtsakytiPanaikinti