2017 m. sausio 9 d., pirmadienis

Filmas: "Visas tas džiazas" / "All That Jazz"



Sveiki, skaitytojai,

Senų filmo peržiūros daugiau ar mažiau visada malonios, nes laukia daugiau malonios staigmenos, nei nemalonios. Panašiai nutiko ir per LRT kultūros kanalą rodytu filmu „Vistas tas džiazas“ (angl. All That Jazz) (1979). Kažkada džiazas buvo laikoma velnio muzika, šiandien jau elitinė muzika. Filmo pavadinimas lyg ir sufleruotų apie spalvingą ir karnavališką miuziklą, tačiau tai kur kas įmantresnė ir sudėtingesnė istorija, apdovanota net keturiais „Oskarais“.

Miuziklų jau istorijoje būta pačių įvairiausių, šis išskirtinis pasirodė ne vien tik puikiais aktoriais, ypač Roy Scheider, kuris itin atsidavusiai atliko kūrybinės depresijos kamuojamą režisierių. Filme švysteli ir dar visai jaunutė genialioji Jessica Lange, kuri įkūnija svajonių nuotaką – pačią mirtį. Na, šis filmas pačiam režisieriui tapo pranašišku, nes po jo premjeros jis staiga mirė, kaip ir pagrindinis filmo veikėjas. Tiesą sakant, filmas įmantriai ir dinamiškai sukonstruotas – bravo operatoriams, kurie pasistengė, kad kadrai tiesiog šokinėtų kaip per tikrą miuziklą. Pati istorija-scenarijus vėlgi vertas pagyrimų: depresija, tabletės, neištikimybė, seksas... Teatro bohemos dvasia ir tuo pačiu kūrybinė bedugnė – gera atmosfera, bet tikriausiai filmas stipriausias savo vidinėmis žmogaus pajautų atvaizdavimo galiomis. Intensyvus veikėjo dvasinis šuolis, priartėjimas prie mirties, pasąmonės žaismė, kai teatras įgauna simbolinės jėgos ir paverčia žmogaus protą vidiniu žmogaus teatru: tai, kas atsikartoja scenoje, vyksta ir pagrindinio veikėjo vaizduotėje arba teatras tiesiog ima atkartoti patį gyvenimą. Visomis prasmėmis šis miuziklas dar yra ir siurrealistinis filmas, kokį mėgo didieji aštunto dešimtmečio režisieriai, kur daug simbolių, didelėmis pastangomis bandoma išgauti emocinių efektų, todėl siekiama kadruose aštrumo, originalių simbolių, žiūros ir raiškos būdų ir visa tai tinka „Visas tas džiazas“ filmui.

Manau, kad filmas išties įtraukiantis, ekspresyvus, nenuviliantis tikrojo gurmano. Šiaip ar taip geri aktoriai, intensyvi dinamika, daugiasluoksnis simbolinis pasakojimas parodo galbūt tą siaubą karnavališkosios mūsų kultūros už visų blizgučių slypi ir mūsų egzistencinis siaubas. 

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą