2024 m. birželio 1 d., šeštadienis

Kelionė: Estija, Tartu - ką galima pamatyti Tartu mieste? Nuotraukos, įspūdžiai ir komentarai

 

Sveiki,

Taip jau nutiko, kad visai neseniai teko pabuvoti Estijos antrame pagal dydį mieste Tartu, kurio universiteto reitingas yra labai aukštas. Apskritai tai jaunas miestas, nes jame gyvena daug studentų, ne tik estų, bet ir jaunuolių iš viso pasaulio. Tartu tądien buvo gan tvanku ir karšta, tačiau miestas labai žalias, o universiteto miestelio fakultetai įsidėstę įvairiose vietose (kai kas centre, prie rotušės aikštės, o kai kurie pastatai miškinguose Tartu parkuose). Lyginant su Lietuva, Tartu gan skiriasi, nes nustebino Tartu parkai – dideli ir stori ąžuolai atvėsino ir paslėpė aitrius saulės spindulius. Vaikščiodamas po centrą ir parką galvojau, kaip ištisą šimtmetį šioje neįtikėtinai gaivinančioje ir ramioje vietoje mokosi ir vaikšto studentai.

Tiesa, šiemet 2024 metais Tartu yra ir Europos kultūros sostinė, todėl čia turėtų vykti itin daug renginių, tačiau darbo dieną nelabai tos kultūros matėsi, tik papuošta rotušė. Matyt, kaip jau įprasta su Kultūros sostinės renginiais, visgi didieji renginiai vyksta savaitgaliais arba vakarais.

Miesto architektūra įvairi, nuo skandinaviškojo klasicizmo primenančių mūrinių pastatų, kuriuose dažniausiai įsikūrę Tartu universiteto fakultetai, iki triaukščių medinukų, „įaugusių“ į modernių pastatų virtinę. Būtent nustebino spalvotai dažytų medinių pastatų gausa, kurie man priminė Lietuvos mažesniųjų miestų architektūrą, pavyzdžiui, Telšius ir Plungę. Na ir aišku, dėl ko lietuviai dažniausiai vyksta į Tartu? Ogi dėl AHHAA mokslo centro muziejaus, kuris toks vienintelis Pabaltyje. Čia išties yra ką veikti netgi suaugusiems, kurie domisi mokslo technologijomis, nebijo išbandyti ir šiek tiek ekstremalių dalykų. Nors centre daug jaunimo ir netgi visai vaikų, pats daug ką kaip vaikas išbandžiau ir patyriau.

Dalijuosi toliau fotoreportažu ir komentarais.


Man kiek keistokas derinys, bet įdomus. Tartu galima pamatyti Oscar Wild ir Eduard Wild skulptūras. Šie Wildai buvo iš dalies amžininkai, Eduarda kiek jaunesnis, svarbus Estijos veikėjas, tačiau jiedu niekada nebuvo susitikę, tad kažkas dėl bendros pavardės sumąstė tokią meno idėją. O kodėl ne?



Tartu vienas pirmųjų Pabaltyje pradėjo rodyti kiną.




Man asmeniškai tie sutvarkyti ir dailūs Tartu mediniai namai labai patinka.



Švedų veikėjas Johan Skytte (1577-1645) yra itin reikšmingas estam ir Tartu gyventojams, būtent jis ir įkūrė Tartu universitetą, vieną seniausių mokslo židinių Pabaltyje. Jam ir skirtas paminklas viename iš universiteto kiemelių.



Tartu neįprastai daug ąžuolų. Teikia nepaprastos ramybės. Visgi juk tai ypatingas medis.




Čia matote Tartu katalikų katedrą, kuri vietinių vadinama Tartu toonkirk. Ji laikoma viena didžiausių mūrinių bažnyčių šiaurės Baltijoje, tiesa, dalis yra neišlikusi. Ji tokia didelė, kad dalis bažnyčios rekonstruota ir jame veikia Tartu universiteto muziejus, o griuvėsiai tvarkingai sutvarkyti. Sakoma, kad nuo viršaus atsiveria visas nepakartojamas tartu vaizdinys.





Žymus estų tautos poetas ir estų poezijos modernintojas Kristian Jaak Peterson (1801-1822), tikriausiai lietuvių atitiktų Maironį, bet, deja, vyras nugyveno viso labo 21 metus ir mirė nuo tuberkuliozės. Jis gimė Rygoje ir mirė Rygoje, tačiau išsilavinimą įgavo Tartu universitete ir kūrė estiškai. Nors buvo gavęs finansavimą studijoms, bet iki Tartu turėjo eiti pėsčiomis, nes neturėjo už ką čionai atvykti, todėl paminkle jis pavaizduotas su kelionės lazdele.



Paminklas svarbiam vokiečių kilmės mokslininkui Karl Ernst von Baer (1792-1876).


Studentų tiltas. Tradicija per jį perbėgti ar pereiti nekvėpuojant, mintyse kartojant savo troškimą ir norą. Gali būti, kad tai turistams sukurta tradicija pramogų dėlei. Tiesa, kitoje pusėje lotyniškai pašlovinta tinginystė. Senas studentų juokelis.





Besibučiuojanti porelė – rotušės širdyje esantis fontanas, tiesa, labai gražus ir patrauklus.


Vaizdas nuo studentinio tilto nuo kalvos į tartu senamiestį.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą