2024 m. birželio 19 d., trečiadienis

Filmas: "Išskirtinis interviu" / "Scoop"

 

Sveiki,

Šio filmo tikriausiai nė nebūčiau varginęsis žiūrėti, jeigu ne „X-failų“ aktorė Gillian Anderson ir tas faktas, kad buvau matęs šokiruojantį mini dokumentinį serialą apie turtuolį ir sekso tinklo su nepilnametėmis maniaką Jeffrey Epstein (angl. Jeffrey Epstein: Filthy Rich). Apie šį žmogų, tiksliau apie Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos narį princą Andrews, kuris turėjo (dabar jau įrodyta) ryšių su J. Epsteinu, buvo skandalingai įsitraukęs į savo draugužio sekso tinklą ir naudojosi nepilnamečių sekso paslaugomis. Tiesą sakant, kai britų visuomenė apie tai sužinojo, buvo supurtyta tokio seksualinio skandalo, gal net labiau nei kažkada JAV dėl Monicos Lewinsky ir Billo Clintono romano. Apie tai iš esmės ir yra filmas „Išskirtinis interviu“ (angl. Scoop) (2024).

Istorija pasakoja be didesnių kontekstų, todėl lietuviams žiūrovams, kurie nežino, kas tas skandalingasis Jeffrey Epsteinas ir kaip su juo susijęs princas Andrews, pirmiausia siūlyčiau padaryti namų darbus – paskaitinėti vieną kitą kontekstinį straipsnį, kad žinotumėte, apie ką eina kalba. Filmas nėra supažindinimo tikslais, todėl žiūrovas nuo pat pradžių yra „įmestas“ į įvykius, kurių filme niekas nepaaiškina, nors pamažu išryškėja, apie ką eina kalba, tačiau to nepakanka. Iš tikrųjų vaizduoja įvykius jau post factum, kai išlindo šis skandalas, princas buvo puolamas socialiniuose tinkluose ir visur kitur dėl savo įsitraukimą į Epsteino draugiją. Filmas iš esmės nėra apie tą istoriją, veikiau apie princo pastangas viską užglaistyti, todėl jis pasiruošia avantiūrai su vienos televizijos žurnalistais atviram interviu, kuriame viską nuodugniai ir aiškiai visuomenei paaiškintų. Deja, kaip žinia, šis ilgai repetuotas viešasis pokalbis princo atžvilgiu tapo nesėkmingas ir visi jo atsakymai išdavė jį viešai meluojant dėka puikios žurnalistės Emily Maitlis. Šis interviu įėjo į istoriją kaip labiausiai žiūrimas vienu metu interviu.

Visgi filmas man pasirodė pusėtinas. Britai ir amerikiečiai labai mėgsta labai greitai susukti istorijas apie tikrove paremtus savo šalių skandalus. Tokie filmai pritraukia mases, o princo Andrews skandalas buvo toks didžiulis ir ilgai varginantis kaip pas mums Garliavos įvykiai su Drąsiaus Kedžio istorija. Visgi filmas tikriausiai aktualus labiau anglosaksams, kurie ilgą laiką stebėjo šią dramą, mums – labiau susipažinti su visa šia istorija. Filmas fokusuojasi į komunikacinius karališkosios šeimos su žiniasklaida darbo užkulisius. Bandoma vieni kitais pasitikėti, tačiau akivaizdu, jog kiekvienas turi savo kėslų. Labiausiai mane stebino princo Andrews asmeninės sekretorės Amanda Thirsk laikysena, kai ši akivaizdžiai mato, jog princas meluoja, vis tiek pamindama savo asmeniškumą ir teisingumą nuosekliai dirba princui. Filmas man nebuvo įspūdingas, tačiau galiu įsivaizduoti, kaip jį sužiūrėtų dalis britų.

Mano įvertinimas: 5/10

Kritikų vidurkis: 63/100

IMDb: 6.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą