2024 m. birželio 24 d., pirmadienis

Brangiausios LDK (lietuviškos) aukcione parduotos monetos: Vilniaus moneta su Zigmantu Vaza, moneta su Žygimantu Vaza III

Sveiki,

Šįkart noriu pasidalyti nuo facebooko sienos užmatytu V. Kavaliausko įrašu apie brangiai aukcione parduodamas LDK ir Abiejų Tautų respublikos monetas. Man pasirodė be galo įdomu, tikiuosi, kad autorius nesupyks, jei pacituosiu jo įrašo tekstą.

„UŽ VILNIAUS MONETĄ – KETVIRTIS MILIJONO. Nemažas ažiotažas kilo Osnabriuke (Vokietijoje) birželio 18-21 dienomis parduodant 1617 metais Vilniuje kaldintą 10 dukatų monetą, vadinamąjį „portugalą“. 34,6 gramo sverianti aukso moneta su valdovo Zigmanto Vazos portretu pradžioje išstatyta pardavimui už 50 tūkst. eurų. Tačiau paklausa buvo tokia didelė, o pretendentų – tiek daug, kad kaina pakilo keturis kartus – iki 200 tūkst. Su komisiniais mokesčiais pirkėjas sumokėjo 250 tūkstančių. Pirkėjas neįvardintas.

Vilniaus monetų kalykla nuo XV amžiaus pabaigos iki 1667 metų veikė Vokiečių gatvėje ir Žemutinės pilies teritorijoje. Paskutinius 100 metų čia kaldino ir aukso monetas.“ (Nuotrauka viršuje).

Antroji moneta.


„UŽ MONETĄ SU VYČIU - 2 MILIJONAI. Numizmatų pasaulis neatsigauna po tikro nokauto, įvykusio Londono „Classical Numismatic Group” aukcione 2018 metų sausio 10 d., kai už vieną monetą buvo sumokėta 2,16 milijono dolerių.

Ta moneta yra 100 dukatų, nukaldinta Lietuvos-Lenkijos bendrai respublikai 1621 metais. Lygiai prieš 10 metų ta pati moneta buvo parduota už 1,38 milijono dolerių. Tai pasaulinis rekordas, juo labiau – rekordinė kaina, sumokėta už mūsų regiono monetą. Aukso moneta sveria 350 gramų (11 uncijų), 70 mm skersmens.

Ją įsakė nukaldinti Lietuvos-Lenkijos valdovu išrinktas Žygimantas Vaza III (1587-1632), švedas ir aršus katalikas.“

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą