2024 m. birželio 8 d., šeštadienis

Argentina: įdomūs faktai, kelionė į Argentiną, istorija, kultūra, kalba, lankytinos vietos

 Sveiki,

Šįkart dalijuosi 21 faktu apie Argentiną. Vieną labiausiai ir daugiausia svajonių bei nuotykių žadančią šalį, kurią norėčiau aplankyti. Kuo įdomi Argentina?

1. Pavadinimas Argentina kilęs iš lotyniško žodžio, reiškiančio sidabrą „argentum“. Ankstyvieji ispanų tyrinėtojai sakė, kad Rio de la Platos upė yra turtinga sidabru.

2. Argentina yra aštunta pagal dydį šalis pasaulyje ir antra pagal dydį Pietų Amerikos šalis po Brazilijos.

3. Argentinoje yra Akonkagvos namai, aukščiausia Vakarų ir Pietų pusrutulių viršukalnė, stovinti 6 960,8 metro (22 837 pėdos) virš jūros lygio.


4. Šalis gali pasigirti plačiausia pasaulyje alėja, Buenos Airėse esanti Avenida 9 de Julio, kuri turi net septynias juostas kiekviena kryptimi.

5. Argentina laikoma tango, kilusio iš Buenos Airių barų XIX a. pabaigoje, gimtine.

6. Argentinos pampas yra vienas derlingiausių žemės ūkio regionų pasaulyje, todėl Argentina yra geriausia pasėlių augintoja, pavyzdžiui, sojų pupelių, kviečių ir kukurūzų gamintoja, taip pat pagrindinė jautienos eksportuotoja.

7. Ushuaia, esanti pietinėje Argentinos dalyje Tierra del Fuego, dažnai vadinama piečiausiu pasaulio miestu.

8. Šalis pirmoji Lotynų Amerikoje įteisino tos pačios lyties santuokas, t. y. 2010 m. liepos mėnesį.

9. Seniausia kada nors atrasta dinozaurų rūšis Eoraptor lunensis buvo rasta Argentinos San Chuano provincijoje ir siekia apie 230 milijonų metų.

10. Argentinos Patagonija yra vienas iš mažiausiai apgyvendintų regionų pasaulyje, siūlantis keletą labiausiai kvapą gniaužiančių kraštovaizdžių, įskaitant ledynus, kalnus ir ežerus.


11. Argentina – viena pirmaujančių vyno gamybos šalių pasaulyje, garsėjanti savo Malbec veisle, kuri klesti Mendozos regione.

12. Argentina teigia, kad dalis Antarktidos, taip pat Folklando Salas (Islas Malvinas), Pietų Džordžijos ir Pietų Sandvičo salos priklauso jai, bet jas visas administruoja Jungtinė Karalystė.

13. Šalis turi „asado“ (šašlykų) tradiciją, kuri yra laikoma nacionaliniu patiekalu ir apima įvairią mėsą, keptą ant „parilės“.

14. Argentina buvo pirmoji šalis pasaulyje, kuri 1892 m. kaip identifikavimo metodą panaudojo pirštų atspaudų ėmimą.

15. Argentinos nacionalinis sportas yra „pato“, ant arklio žaidžiamas žaidimas, kuriame derinami elementai iš polo ir krepšinio.

16. Buenos Airės dažnai vadinamos „Pietų Amerikos Paryžiumi“ dėl įspūdingos architektūros, gyvybingos kultūrinės scenos ir šurmuliuojančių bulvarų.


17. Argentinos ir Brazilijos pasienyje esantys Iguazu kriokliai yra vieni didžiausių ir didingiausių krioklių pasaulyje.

18. Tradicinis Pietų Amerikos kofeino turtingas gėrimas Mate (matė) laikomas Argentinos nacionaliniu gėrimu.


19. Šalyje gyvena įvairūs gyventojai, daug Europos imigrantų, visų pirma iš Italijos ir Ispanijos, prisideda prie jos kultūrinės struktūros.

20. Argentina sukūrė penkis Nobelio premijos laureatus mokslų ir taikos kategorijose.

21. Perito Moreno ledynas, esantis Los Glaciares nacionaliniame parke, yra vienas iš nedaugelio pažengusių ledynų pasaulyje ir populiari turistų traukos vieta.

Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą