2024 m. birželio 1 d., šeštadienis

Suomija: įdomūs faktai apie Suomiją, kelionė į Helsinkį, įdomybės apie Skandinaviją

 

Sveiki, keliautojai, skaitytojai, smalsieji,

Pridedu įdomumo dėlei įdomių faktų apie Suomiją, vieną pažangiausių ir visuomeniškai laimingiausių šalių pasaulyje. Kai kurie faktai tikrai bus žinomi, kai kurie pamiršti ir negirdėti. Dalijuosi.

1. Suomija žinoma kaip „Tūkstančio ežerų žemė“, tačiau iš tikrųjų ji gali pasigirti daugiau nei 180 000 ežerų, todėl ji yra viena iš tankiausių ežero šalių pasaulyje.

2. Suomijos švietimo sistema garsėja savo meistriškumu ir nuolat užima aukščiausią vietą pasaulyje dėl aukštos kokybės ir įtraukaus požiūrio.


3. Suomijoje gyvena čiabuviai samių žmonės, esantys šiauriniuose šalies regionuose ir turi savitą kultūrą ir kalbą.

4. Suomiška „sisu“ sąvoka įkūnija atsparumą, ryžtą ir atkaklumą nelaimių akivaizdoje, atspindinčią tautinį charakterį ir dvasią.


5. Suomijos sostinė Helsinkis yra vienas šalčiausių sostinių pasaulyje, tačiau taip pat žinomas dėl savo gyvybingos kultūros scenos, modernios architektūros ir gražios krantinės.

6. Remiantis Pasaulio laimės statistika, Suomija nuosekliai vertinama kaip viena laimingiausių pasaulio šalių, priskiriama tokioms veiksniams kaip socialinė parama, laisvė ir pasitikėjimas valdžia.

7. Suomiškos pirties tradicija siekia tūkstančius metų ir yra neatsiejama suomių kultūros dalis, šalyje pirčių yra daugiau nei 3 milijonai, apytikriai po vieną dviem žmonėms.

8. Suomija yra viena iš labiausiai miškingų šalių Europoje, apie 75 % jos žemės ploto užima miškai, kas, aišku, suteikia galimybes poilsiui ir plėtotis miškininkystės pramonei.

9. Suomių kalba yra finougrų kalbų šeimos dalis ir yra žinoma dėl sudėtingos gramatikos ir unikalios garso sistemos, įskaitant balsių harmoniją.

10. Suomija buvo pirmoji šalis pasaulyje 1906 m. suteikusi moterims visas politines teises, įskaitant teisę balsuoti ir kandidatuoti į rinkimus.

11. Suomijos salynas, sudarytas iš tūkstančių salų palei Baltijos jūros pakrantę, siūlo kvapą gniaužiantį gamtos grožį ir galimybes šokinėti salomis, plaukti baidarėmis.


12. Suomijos nacionalinis epas Kalevala, sudarytas Elias Lönnrot XIX a., yra epinės poezijos rinkinys, įkvėpęs suomių literatūrą, muziką ir meną.

13. Suomija turi stiprią dizaino ir inovacijų tradiciją, o tokie ikoniški prekių ženklai kaip „Marimekko“, „Iittala“ ir „Nokia“ įgijo tarptautinį pripažinimą už savo produktus.

14. Vidurnakčio saulės reiškinys pasireiškia Suomijos Laplandijoje vasaros mėnesiais, kur saulė išlieka matoma 24 valandas per parą dėl geografinės padėties netoli Arkties poliarinio rato.

15. Suomija turi turtingą žiemos sporto tradiciją, įskaitant slidinėjimą, ledo ritulį ir šuolius su slidėmis, o Suomijos sportininkai dažnai puikuojasi tarptautinėse varžybose.

16. Suomiška sąvoka „kalsarikänit“ reiškia atsipalaidavimą namuose su apatiniais ir mėgavimąsi vien gėrimu, atspindinčiu suomišką paprastumo ir pasitenkinimo vertę.

17. Suomijoje gyvena vietiniai suomių karelų žmonės, kurių kultūra, kalba ir tradicijos atliko svarbų vaidmenį formuojant suomių tapatybę.


Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą