2024 m. birželio 8 d., šeštadienis

Kroatija: įdomūs faktai apie Kroatiją, kelionė į Kroatiją, lankytinos vietos, istorija, kultūra

 

Sveiki,

Pridedu 21 faktą keliautojams, istorijos įdomybių ieškotojams ir šiaip besidomintiems geografija. Taigi 21 faktas apie Kroatiją.

1. Kroatija turi yra viena turtingiausių pagal nematerialaus kultūros paveldą pasaulyje, kurį pripažino UNESCO. Tame pavelde yra daugybė išvardytų elementų, įskaitant garsųjį kasmetinį karnavalo varpelio Ringers iš Kastavo srities.

2. Pagal Gineso pasaulio rekordų knygą, mažiausias pasaulyje miestelis yra Humas, įsikūręs Istrijoje, Kroatijoje, kurio gyventojų skaičius svyruoja nuo 17 iki 23.

3. Kroatija yra Dalmatijos šuns tėvynė (jeigu pamenate filmą „101 dalmatinas“?), veislė pavadinta Dalmatijos pakrantės vardu.


4. Kaklaraištis (Cravat) kilęs iš Kroatijos, iš pradžių ji buvo dalis tradicinės uniformos, kurią XVII a. dėvėjo kroatų kariai.

5. Dubrovnikas 450 metų buvo reikšminga nepriklausoma respublika. Ragūzos Respublika, kaip ji buvo anuomet žinoma, buvo pagrindinė Venecijos varžovė Adrijos jūroje.

6. Kroatija gali pasigirti pirmąja pasaulyje hidroelektrine. Pastatyta 1895 m. Šibeniko mieste.

7. Amfiteatras Puloje yra viena iš šešių didžiausių vis dar stovinčių romėnų arenų ir yra vienintelė su visais keturiais šoniniais bokštais.

8. Zadaras turi pirmuosius pasaulyje jūros vargonus, kurie kuria jūros bangų varomą muziką.

9. Kroatijoje yra paplūdimys, žinomas kaip Auksinis kyšulys, garsėjantis savo formos ir krypties keitimu dėl besikeičiančių vėjų.

10. Apskaičiuota, kad Hvaro sala yra saulėčiausia vieta Europoje, kasmet gauna daugiau nei 2 800 valandų saulės šviesos.


11. Torpedos išradėjas buvo Ivanas Lupis, kroatų inžinierius, jis jas sukūrė XIX a. bendradarbiaudamas su Robertu Whiteheadu.

12. Kroatijoje aptiktas didžiausias pasaulyje triufelis, kurį Istrijoje rado Giancarlo Zigantė. Jis svėrė 1,31 kilogramo (2,9 svarų).

13. Manoma, kad Korčulos sala yra žymaus tyrinėtojo Marko Polo gimtinė.

14. Kroatija turi daugiau nei 1000 salų, salelių ir rifų, todėl ji yra viena iš labiausiai susiskaidžiusių pakrančių Europoje.

15. UNESCO saugomame Plitvicų ežerų nacionaliniame parke yra 16 ežerų, sujungtų su kriokliais ir išsidėsčiusių giliai miškingoje vietovėje, kurioje gyvena elniai, lokiai, vilkai, šernai ir retos paukščių rūšys.

16. Velebito botanikos sodas yra netradicinis sodas, o laukinė teritorija, kurioje natūraliai auga augalai, parodantys turtingą Velebito kalnų grandinės biologinę įvairovę.

17. Buvusi Kroatijos valiuta kuna kroatų kalba reiškia „marten“, o tai grįžimas į kailius, buvo naudojama kaip vertės vienetai viduramžių prekyboje.

18. Kroatijos Diokletiano rūmus Splite pastatė Romos imperatorius Diokletianas ir tai yra vieninteliai romėnų laikų išlikę rūmai, kurie yra visas komplektas.


19. Populiarus TV serialas „Sostų karai“ nufilmavo kelias scenas Kroatijoje, įskaitant Dubrovniką.

20. Nikolas Tesla gimė Smiljane, todėl Kroatija tapo vieno geriausio išradėjo ir elektros inžinieriaus gimtine.

21. Kroatijos nacionalinė gėlė yra irisas (vilkdalgis), ypač kroatiškasis vilkdalgis, kuris saugomas ir laikomas šalies gamtos grožio simboliu.

Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą