2015 m. sausio 27 d., antradienis

Filmas: "Iš tamsos" / "Out in the Dark" / עלטה




Sveiki, 

Šįkart norėčiau trumpai pakomentuoti kino filmą „Iš tamsos“ (angl. Out in the Dark) (2012). Tai hebrajų kalba pastatytas vaidybinis filmas, kuris neišvengia aštrių politizuotų diskusijų iš skirtingų žiūros taškų. Tarp politinių sienų, šeimos žydiškų tradicijų ir vakarietiškos kultūros atsidūrę du vyrukai pradeda susitikinėti, tačiau pagrindinis vaikėjas, o tiksliau – jo brolis yra įsitraukęs į pavojingą politizuotą korumpuotą grupę, kuri toli gražu ne tik kad nepalanki homoseksualams, bet apskritai visiems, kurie nesilaiko senų tradicinių normų.

LGBT politika, temos ir situacija Izraelyje ir Palestinoje daugiau ar mažiau žinoma, nes mus per filmų festivalius ir įvairiais takeliais ateina kino juostos – dokumentika, vaidybiniai filmai, todėl jų kontekste šis filmas, švelniai tariant, man pasirodė nuobodokas. Žinoma, jis ganėtinai neprastas, turi neprastą režisūrą, bet ta tamsuma, prieblandos, slėpynės, absurdiškos „šeimos garbės“ ir „šeimos gėdos“, kurios, aišku realiame gyvenime ypač niokoja žmogų, yra skaudžios, bet filme man jos nesukėlė jokios reakcijos, išskyrus susierzinimą. Filmas niūrus, tamsus, vietomis brutalus tiek fiziškai, tiek politiškai. Pagrindinių veikėjų meilės istorija neišvystyta, o finalas jau absorbuoja grandiozinį pasiaukojimo ir atsidavimo atomazgą, kuri nepateisina santykių vaizdavimo plotmės.

Kino kritikai visgi filmą įvertino ganėtinai gerai. Žinoma, tai įtakos turi nemažai pati Izraelio žemė, socialinė ir politinė filmo atmosfera, bet man asmeniškai kažko labai trūko, nepajutau dramos, nors jos ir esama. Gal buvau tiesiog pavargęs ir, kaip sakant, pamačiau filmą ne vietoj ir ne laiku. Bet kokiu atveju filmas turėtų daugiau ar mažiau patikti LGBT žmonėms, tiems, kurie domisi žmogaus seksualinėmis tapatybėmis, Izraeliu, jo politika ir pan.

Mano įvertinimas: 5/10
Kritikų vidurkis: 69/100
IMDb: 7.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą