2016 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Filmas: "Žmogžudystė" / "The Killing"



Sveiki,

Kad Stenlis Kubrikas yra genijus, tą tikriausiai pripažįsta didelė dalis kinomanų, o štai man, jo kiekvienas darbas vis jaučiamas kitaip. Yra jo darbų, kuriais iki šiol žaviuosi, pvz., „Plačiai užmerktos akys“, „Švytėjimas“, kurie kelia išties gerus prisiminimus. Vienas senesnių S. Kubriko darbų „Žmogžudystė“ (angl. The Killing) (1956) pasakoja kruopščiai suplanuotą apiplėšimą. Anuomet, kaip galite įspėti, filmas nesulaukė itin gero pasisekimo, viso labo vieną BAFTA nominacijos, tačiau šiandien filmas vertinimas kur kas labiau nei anuomet.

Būtų klaidinga sakyti, kad mane šis filmas sužavėjo, veikiausiai tik patiko dėl paties S. Kubriko kino evoliucijos. „Žmogžudystė“ taip skiriasi nuo paskutinio jo darbo „Plačiai užmerktos akys“ (1999), kad tiesiog neįtikėtina, kokias transformacijas ir kino eras išgyveno kūrėjas. Šioji juosta absoliučiai, taip ir norisi pasakyti „nekubriška“, nes joje vyrauja šešto dešimtmečio kino maniera, nes į galvą nebūtų atėję, jog tai to paties režisieriaus darbas. Ne daug žiūriu senojo retro kino, tačiau žiūrint neapleidžia jausmas, kad daug kas kaip teatre – vyro ir godžios tinginės žmonos santykiai (ak, kaip tipiška) atrodo, kaip „Santa Barbaros“ epizodas, tačiau kartu nesinori tikėti, kad „Žmogžudystėje“ veikėjai tokie patikliai naivūs, bet, regis, jie tokie ir yra. Sumanymas apiplėšti žirgų lenktynės iždą atrodo gana architektoniškai sukonstruota istorija. Šios istorijos žavesys yra tame, kad apiplėšimas anatomiškai pademonstruojamas su visais paprastai žiniasklaidoje nematomais užkulisiais. O kas nenorėtų pamatyti, kaip apiplėšiami bankai? Tiesą sakant, mane patį žavėjo ne tiek pati apiplėšimo istorija, kiek tos saldokos, bet vis tiek labai mielos tipiškai vaizduojamos vyrų ir moterų santykių peripetijos: tokios skaudžiai naivios, kad šiandien niekas nebesiryžta taip kurti, nebent bando stilizuoti kiną to dešimtmečio kino manieromis.

„Žmogžudystė“ gana klasikinio tipažo juosta, kuri, kažin, ar yra itin reikšminga juosta S. Kubrikio kino karjeroje, tačiau žavėtis visų pirma galima juoda-balta spalvomis, retro manieromis, naiviomis intrigomis, teatralizuotu apiplėšimu ir netikrovišku smurtu. Yra tam savotiško žavesio. 

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 8.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą