2016 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Filmas: "Terminatorius" / "Terminator"



Sveiki, 

Tiesą sakant, gėda, kad nebuvau matęs tokio legendinio James Cameron filmo kaip „Terminatorius“ (angl. Terminator) (1984). Na, meluoju – vaikystėje lyg ir mačiau, kai kurie fragmentai netikėtai atsigamino. Nemeluosiu, kad su kai kuriais legendiniais filmas man labai sunku, jie paprasčiausiai manęs nebepajėgia sujaudinti ar kaip kitaip sudominti. Galima pasakyti, taip man nutiko su tokiais filmas kaip „Bėgantys skustuvo ašmenimis“ ar ta pačia pirmąja „Žvaigždžių karų“ dalimi. Po jų tiesiog mano optimizmas pamatyti visas dalis staiga dingsta. Nors priešingai visgi buvo su „Svetimo“ serija, prie kurios prisidėjo ir James Cameron. Apskritai senesnieji J. Camerono darbai dar nė karto nebuvo manęs nuvylę, tačiau „Terminatorius“ nebus mano mėgstamas filmas.

Visų pirma filme nepajutau užtikrintos įtampos, na, nebent prabėgomis, kai kuriose susišaudymo scenose, tačiau menkai jaudino komiksinio lygio herojai. Istorija bandoma pasakoti gan neblogai – iš ateities atkeliauja robotas Terminatorius ir jį sunaikinti trokštantis vyrukas, o toliau įvykiai klostosi daugmaž nuspėjamai, įskaitant ir roboto panaudojimą finalinėje kovos scenoje. Suprantu, kad to meto technologijomis tai buvo kone prikaustantis filmas, kas pvz., man nutiko su J. Camerono „Įsikūnijimu“, su kuriuo režisierius pasiekė gelmę, sukūrė atskirą naują pasaulį ir leido juo patikėti. Lygiai taip pat su „Svetimas“ – jaučiama gelmė, bauginanti tamsa, kosminė nežinomybė, o štai „Terminatorius“ pasirodė ganėtinai plokščias, kur dominuoja viena aiški misija ir brutali vyriška jėga – nei čia pasaulio, nei gylio, nei kažin kokios ypatingos atmosferos. Aišku tik viena, kad toks filmas amžiams pakeitė fantastinių trilerių kino likimą ir jo įtaka kaip didieji devinto dešimtmečio darbai leido atsirasti daug vidutiniškų analogiško siužeto ar struktūros filmų bazei.

Taigi, kodėl verta žiūrėti „Terminatorių“? Vien dėl jo istorinės įtakos, smalsumo, aktorių ir J. Camerono vis augančių kino ambicijų, tačiau aš asmeniškai pradėjęs geriausia „Terminatoriaus“ serija tikriausiai ir baigsiu šią žiūrėjimo odisėją, nes iš kino tikriausiai noriu kažko kito, nei fantastinio veiksmo.

Mano įvertinimas: 6/10
Kritikų vidurkis: 83/100
IMDb: 8.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą