2016 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Filmas: "Įsibrovimas" / "Breaking and entering"




Sveiki,

Ar gali būti, kad kažkada mačiau filmą, bet jo nepamenu, tačiau po kurio laiko, atrodo, lyg tikrai jį žiūrėjau antrąkart, dar prieš tampant aistringu kino meno fanatiku? Toks jausmas apėmė pažiūrėjus Anthony Minghella filmą „Įsibrovimas“ (angl. Breaking and Entering) (2006) – paskutinį gyvenimo pabaigoje „Šaltojo kalno“ ir „Anglo ligonio“ kūrėjo filmą.

Geras šis režisierius, rodos, kuria kuo puikiausią komercinį kiną, bet įdeda į jį kažkokio sunkiai apčiuopiamo žavesio ir kančios lengvumo. „Įsibrovimas“ absoliučiai minkštos režisūros filmas, kur santykiuose atsiveria veikėjų psichologiniai paradoksai ir žavesys. Šis filmas turi gana keblią politinę ir socialinę aplinką – Londono pavojingas rajonas, kur gyvena emigrantai ir karo pabėgėliai, o čia įsikuria dar ir prestižinė įmonė. Filmas daugiasiužetis, čia svarbios kelios siužetinės linijos – turtuolių drama ir sunkiai serganti dukra, bei iš Serbijos pabėgusi vieniša motina. Dvi linijas apjungia vienas kriminalinis įvykis, iš esmės filmo receptas yra koliažinis įvykių pasakojimas, kokį mėgsta daugiakultūrinę aplinką vaizduojantis kinas, prisiminkite ir tą patį „Dievo miestas“ (2002), kurio principas yra ypatingo žmogaus likimą, kurį nulemia ypatinga socialinė aplinka, dažniausiai pavojinga.

Nepaisant nesunkiai atpažįstamų klišių, filmas labiau primena ne Holivudinį pasakojimą, bet nepriklausomą kiną. Ryški svarba Europos geopolitiniam kontekstui, tačiau akivaizdu, jog režisieriui rūpėjo ne tai, bet išryškinti dorovės, moralinius ir šeimos vertybių svarbą, pažeidžiamumą ir kartu priklausomybę. Veikėjai nors iš skirtingų socialinių ir kultūrinių luomo, tačiau jų moraliniai įsitikinimai gana panašūs ir juos vienija bendražmogiški jausmai, o ne pinigai. Iš esmės meilės ar trumpalaikės aistros pliūpsnis tarp veikėjų atveria keistų permainų etapą, tam tikrus sukrėtimus, kurie pertvarko veikėjų gyvenimą, todėl filmas gali pasirodyti pernelyg konstruktyviai dirbtinas, tiesą sakant, jis toks ir yra – herojai pernelyg patikliai sąžiningi ir dori, kai kurie dialogai pernelyg copy paste iš lektūrų, tačiau vis vien įdomu žiūrėti į prostitutę vaidinančią Vera Farmigą, karo pabėgėlę Juliette Binoche, seksualųjį Jude Law ar steriliai šaltą serialo „Kortų namelis“ žvaigždę Robin Wright kuriamą personažą. Nepaisant kai kurių niuansų, tai gana rimtas filmas, kuris patiks kinomanams ir šių aktorių gerbėjams.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 56/100
IMDb: 6.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą