2016 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Filmas: "Mašinistas" / "The Machinist"



Sveiki,

Apie įvairius psichopatus prikurta begalės filmų ir vieni iš jų itin geri ir patrauklūs savo istorijomis, o kiti, deja, šlubčioja „zombiškai“ ir niekaip negali suvirpinti žiūrovų širdies. Vienas iš tokių psichopatinių filmų yra „Mašinistas“ (angl. The Machinist) (2004), kuris konstruojamas mistiniu trilerio pagrindu, todėl žiūrovas yra priverstas pajusti slogias pagrindinio veikėjo, kurį kamuoja nemiga, nesvarumo būsenas. Christian Bale, sukūręs pagrindinį vaidmenį, jau turėjo patirties panašiuose vaidmenyse – „Amerikos psichopatas“, tačiau tokį, kokį jį skeletišką išvystame šioje juostoje, kelia didžiulį nerimą, ar nepersistengta? 

Bet ne... Viskas su šiuo vaidmeniu puiku. Viskas įtikinama – tos slogios veikėjo būsenas, bemiegės naktys, įkritusios akys, išsišovę šonkauliai, fizinis ir psichinis nuovargis. Šioji filmo dalis yra išties nepriekaištinga, tačiau vos filmui įpusėjus, norėjosi, kad jis kuo greičiau pasibaigtų. Tiesą sakant, filmas mažabiudžetis, jo siužetinė linija tokia išpjaustyta, kad darosi bemaž nuobodu. Aišku, jokių priekaištų veikėjo būsenoms ir Ch. Bale vaidybai neturiu, tačiau trilerio konstravimas pasirodė abejotinas – visos tos žaidynės su piešinukais ant šaldytuvo, reikalai darbe kelia ne tiek nerimą, kiek susierzinimą, jog elementai kažkur matyti, kad herojus pernelyg dirbtinai kamuojasi ir meluoja sau, jog nieko nevyksta ir apskritai atrodo kartais pernelyg ramus, sekiodamas paskui skustagalvį savo „draugelį“... Gerai, viskas, tarkime, dovanotina, nes pagrindinis herojus gerokai kuoktelėjęs, tad belieka mėgautis tik vaidyba ir itin tiršta slogia atmosfera, tačiau, kad ir kaip ten bebūtų, pati istorija mane menkai jaudino. Kol mašinistas blaškėsi tarp pasąmonės diktuojamų simbolių, aliuzijų į nusikaltimus, aš asmeniškai mąsčiau apie Ch. Bale svorį ir įdėtas pastangas jį numesti, kad atrodytų įtikinamai. Taip pat galvojau, kiek čia makiažo ir darbo su kompiuteriu, kad viskas atrodytų dar įtikinamiau...

Tiesą sakant, filmas manęs nesužavėjo, pati istorija pasirodė pernelyg neįdomi, tačiau daug ką atperka atmosfera, psichinių būsenų intensyvumas ir, žinoma, ne vienu apdovanojimu įvertinta Christian Bale vaidyba.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 61/100
IMDb: 7.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą