2016 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Filmas: "Skustagalviai" / "Romper Stomper"




Sveiki, skaitytojai,

Rassell Crowe yra tarsi kraujas, kuris privilioja kino žiūrovus, todėl kaip galėjau praleisti vieną pirmųjų ir rimčiausių darbų, įvertintų Australijos kino apdovanojimais filmą „Skustagalviai“ (angl. Romper Stomper) (1992). Galbūt tai vienas geriausių filmų apie skustagalvius (angl. Skinheads), tapęs tikra klasika ir ryškiu R. Crowe postūmiu link Holivudo.

Tiesą sakant, nesu tikras, ar man ši juosta patiko. Viskas su šiuo filmu lyg ir gerai, o, bet, tačiau... Visų pirma siužetinė linija man pasirodė pernelyg siaura. Na, kas įvyko? Skustagalvis sutiko merginą, o pabirbinęs numetė ją savo geriausiam draugui, kuris dėl jos svaigo – ak, kokia melodramatiška akimirka. Santykiai labiau primena siautulingą paauglių gaują, nei tikruosius „skinerius“. Subkultūros ideologiją atspindintys reliktai – vėliavos, apranga, nacistinis įsitikinimas filme atrodo lyg paviršutiniškas glaistas ir neatrodo, kad veikėjai tuo gyventų. Kur kas labiau filmas orientuotas į meilės istoriją, nei į skustagalvių gyvenimą, nors filmo pradžią ir kovos su azijiečiais to lyg nežadėjo. Jeigu siužetinė linija atrodo šlubuojanti ir nuobodoka, tai finalas apskritai apgailėtinas ir primena Šekspyro tragedijų pabaigą. Filmas neatskleidžia skustagalvių subkultūrinių užuovėjų, traumų ir apskritai parodo tik vieną iš paviršių.

Apskritai kalbant, filmas man pasirodė gana skystokas, tačiau jis turi nemažai ir gerų dalykų, visgi tai apie šiais laikais nykstančią subkultūrą, todėl filmas vien dėl savo tematikos turi išliekamąją vertę. Įdomu dar ir tai, kad aktorius Daniel Pollock (1969-1992), suvaidinęs Deivį, R. Crow herojaus geriausią draugą, taip ir nesulaukė filmo premjeros, kadangi Sidnėjuje perdozavo heroinu. Vėliau R. Crowe jam parašė dainą. 

Mano įvertinimas: 5.5/10
IMDb: 6.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą