2016 m. lapkričio 13 d., sekmadienis

Filmas: "Sauliaus sūnus" / "Saul fia" / "Son of Saul"




Sveiki, skaitytojai,

Apie Antrąjį pasaulinį karą filmų prikurta begalės. Pasitaiko vis prastesnių, mėgėjiškų, pseudoterapinių, skirtų giminei atminti su menkais aktoriais ir skurdžiu žiūros tašku. Bet visada tame sraute kas nors blyksteli ryškaus ir netikėto, galingo ir stipraus. „Oskaru“ įvertinta vengrų režisieriaus Laszlo Nemes kino juosta „Sauliaus sūnus“ (vengr. Saul fia) (2015), kuri buvo pristatyta „Scanoramoje“ yra tikriausiai tas ryškus blykstelėjimas. 

Vienas retesnių atvejų, kada režisierius sukuria hermetišką aplinką ir leidžia pačiam žiūrovui pagyventi koncentracijos stovyklos sąlygomis, užuot stebint teatrališkas sadistines scenas. Visur stambiu planu slankiojanti kamerą paskui Saulių sukuria ne paaiškinimo apie holokaustą vaizdinį, bet sakyčiau būvį įvykyje. Tai sukrečia, tai nežmoniškai įtaigu ir žiauru. Saulius visur ieško rabino, kad galėtų palaidoti svetimą berniuką, kurį vadina savo sūnumi. Kai mirties tiek daug, kai ji nieko nebereiškia, Saulius dar kažkur pasąmonėje lyg „iš ano gyvenimo“ vis dar veikia pagal žmogiškumo programą. Vėliau paaiškėja, kad ta veikla tėra kažkoks nepaaiškinamas psichologinis impulsas, kada žmogus bando apgauti save, kurdamas bergždžią prasmę mirties akivaizdoje. Neretai Saulių galime laikyti savotišku Sizifu, jo „žygis“ per stovyklą tampa žygdarbiu, tačiau kur visa to prasmė? Žiauriausia šalia tos mirties yra žmogaus melas sau, pasiliekant žmogiškumą kaip galimybę išlikti, tačiau, kaip žinia, koncentracijos stovyklose žmogiškumui ir paaiškinimams vietos nėra.

Prieš keletą savaičių žiūrėjau prancūzų filmą „Gaudynės“ (2010), tai dabar galvoju palyginęs aną filmą su „Sauliaus sūnumi“, kad anas turėtų sudegti iš gėdos. „Sauliaus sūnus“ yra vienas iš stipriausių šia tema filmų europinio kino kontekste ir nerekomenduoti jo žiūrovams, ypač užkietėjusiems kinomaniakams, būtų tarsi nusiųsti juos ne į dušą, o į dujų kamerą.

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 89/100
IMDb: 7.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą