2016 m. lapkričio 7 d., pirmadienis

Filmas: "Fusis" / "Fúsi"




Sveiki, skaitytojai,

Pernai „Scanoramoje“ pristatyta drama „Fusis“ (island. Fusi) (2015) išties palaiko tą tamsų ir niūrų socialinę bendrystės ir atskirties problemą, kurią taip mėgsta islandų kinas. Filmas kai kur pristatomas kaip komedija, tačiau to humoro, nykaus ir ironiško, kaip katino ašaros. Šis humoras „reikalauja“ liūdesio, nes pasirinktas neįprastas personas, kuris turi neįprastus santykius su žmonėmis.

Vyrai, mėgstantys pasišaipyti iš Fusio, jo infantiliškumo, ant galvos „stovinti“ motina daro jį nutukusiu ir tingiu namisėda... Kartais atrodo, kad jis kaip guminė padanga ir jam niekas nerūpi, nes visi jo jausmai užguiti ir apaugę riebalais, tiesą sakant, apatiškas veikėjas nieko ir negali nustebinti, nebent tokiam veikėjui ateina meilės periodas... Panašiai ir su Fusiu bei jo gyvenimo permainomis. Pamažu po drungna ir niūria atmosfera ryškėja paprasto žmogaus kibirkštis. Santykiai ir meilė vis dar visagalė, netgi Islandijoje. 

Pagrindinį vaidmenį atliko aktorius Gunnar Jonsson, kuris nuostabiai atliko savo rolę. Toks tingus „šernas“, tokia dzebudistiškai ištransliuota ramybė gali sukelti paprastam žiūrovui nemažai emocijų. Tiesą sakant, filmas bando balansuoti ant keistojo personažo ir aplinkinių požiūrių, priartėjama netgi prie pedofilijos, tačiau čia svarbiausia asocialumo ir žmogaus brandumo temos, kurios ir įdomios, ir traukiančios dėmesį. Tiesą sakant, gal pats filmas, kai jį žiūrėjau, ne tiek ir patiko, kiek ta analizė po seanso, kai pamatai, kokioje plokštumoje sukurtas filmas ir kaip tai režisierius padarė, nori-nenori tenka pripažinti, kad „Fusis“ gera skandinaviška drama, kuri gal visiems ir neįtiks, bet gurmanams tai dar vienas karamelinis saldainis.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 7.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą