2016 m. lapkričio 20 d., sekmadienis

Serialas: "Amerikietiška siaubo istorija: Mano Roanoke košmaras" / "American Horror Story: Roanoke" (6 sezonas)




Sveiki, skaitytojai,

Paskutiniu metu absoliučiai nebeturiu laiko žiūrėti serialų, o ir nebesinori, tačiau „Amerikietiška siaubo istorija“ buvo tas serialas, kuris kažkada sugrąžino mano susidomėjimą apskritai serialais, todėl šio šedevro negaliu praleisti nė už jokius pinigus. Sakydamas „šedevras“ turiu galvoje gal kokius pirmuosius keturis sezonus, nes akivaizdu, kad „Viešbutis“ – penktasis sezonas patyrė kūrybinį nuosmukį – tos pačios idėjos, ta pati estetika, mažai eksperimento, daugiau sekso ir kraujo. Tiesą sakant, penktasis sezonas šiek tiek nuvylė ne tik mane vieną, bet ir daugelį žiūrovų, todėl tikėtis iš šeštojo sezono galėjome jau bet ko. Ypač dar didesnio nuosmukio. 

Taigi šeštasis sezonas oficialiai vadinasi „Amerikietiška siaubo istorija: Mano Roanoke košmaras“ (angl. American horror Story: My Roanoke Nightmare), tačiau kūrybines šio sezono sumanymus serialo kūrėjai kantriai slėpė iki pat sezono premjeros rugsėjo 14 dieną. Anksčiau likus iki premjeros keliems mėnesiams būdavo atskleidžiama tema, tačiau šįkart bendru susitarimu tarp FX kanalo ir netgi pačių aktorių tyčia buvo vilkinama. Žinoma, tai dėl reklamos, bet tai iš tikrųjų tampė pačių aistringiausių šio serialo gerbėjų nervus. Daugelis gerbėjų jau seniai ėmė spėlioti, kokia galėtų būti šeštojo sezono tema, netgi internete pasklido gausybė netikrų gandų, kuriais serialo kūrėjai pasinaudojo dar labiau glumindami žiūrovus: jie sukūrė 26 mini anonsus su jų spėlioniėmis (ateiviai, užburtos pilys, kukurūzų vaikai ir t. t.). Galite žvilgtelėti į šiuos daug žadančius anonsus:


Visgi nė vienas iš šių anonsų nepasitvirtino ir tai šiek tiek lyg ir nuvylė, nes idėjų būta išties gerų. Taigi šeštasis sezonas pasakoja apie paslaptingą realiai dingusią Roanoke koloniją, kuri buvo siųsta iš Anglijos karalienės Elžbietos pirmosios laikais. Koloniją sudarė 116 Naujojo pasaulio žmonių, kurie, pasiekę Šiaurės Karolinos salą Roanoke, įsikūrė ir tiesiog visi paslaptingai dingo... Istoriniai šaltiniai vėliau šiuos naujakurius pavadins tiesiog „Dingusia kolonija“. Tiesą sakant, kai sužinojau, jog šios istorijos imasi serialo kūrėjai beveik net neabejojau, kad sezonas bus nuostabus, nes asmeniškai norėjau, kad būtų apie senovę, Viduramžius su daug gerų kostiumų, grimo ir paslaptingomis pilimis, tačiau akivaizdu, kad kūrėjai pasuko visai kitokiu keliu ir Dingusioji kolonija labiau tapo tik vaiduokliniu kontekstu nei pačios istorijos branduoliu. Savaime aišku kodėl, nes istorinių žinių apie šią koloniją praktiškai nėra, todėl kūrėjai fokusavosi į šiuos laikus ir pasakojo mūsų dienų istoriją Roanoke žemėse. 

Apie Dingusią koloniją kūrėjai taip pat šykščiai pasakoja, labiau fokusuodamiesi į vietos indėnų šamaninę kultūrą. Lady Gaga pelniusi iš ankstesniojo sezono „Auksinį gaublį“ šįkart sukūrė itin nykų ir sunkiai įsimenamą vietos raganos-kerėtojos vaidmenį. Kur kas ryškesnė šįkart buvo aktorės Kathy Bates Mėsininkės vaidmuo, kuri užkerėta raganos tapo visos vaiduokliškosios kolonijos galva. Žinoma, kūrėjai vėl naudoja įvairiausią simboliką – Raudonasis mėnulis, paukščiai, įvairūs satanistiniai simboliai ir t. t. Viskas veikia kaip ir ankstesniuose sezonuose, tačiau akivaizdu, kad atsisakyta tos grakščios estetikos, kurios būta ankstesniuose sezonuose, kai personažai sadistiškai rūkydavo cigarus, taisydavosi plaukus, o šalia kentėdavo mirtininkas. Nebeliko švytavimo ir blizgėjimo, ciniško sadizmo ir tai visai suprantama, nes šioji stilistika gerokai pasirodė nuobodi penktame sezone, todėl kūrėjai išdrįso surizikuoti ir absoliučiai keisti ne tik vaizdavimo principą, bet iš esmės ir pasakojimo būdą. 

 Naujasis siaubo namas man priminė 3 sezono raganų namus.

 Sarah Paulson trumpam vėlei sugrįžo į Lanos Winter vaidmenį.

 Kamera aukos rankose...

 Dingusios kolonijos gyventojai. Mėsininkė su sūnumi.

 "Šešios pėdos po žeme" žvaigždė Francis Conroy po kelių sezonų pertraukos vėl švystelėjo trumpame vaidmenyje.

 Ryan Murphy su savo atradimais. Jessica Lange patvirtino, kad jau niekada nebegrįš prie "Amerikietiškos siaubo istorijos", tačiau ją netrukus išvysime kitame R. Murphy seriale.

 Lee vaidmenį sukūrė "Tikro kraujo" aktorė A. Porter.


 Šelbė su vyru.
 Evan Peters šįkart sukūrė kiek kitokį vaidmenį, nors jie visada ir yra kitokie, tačiau pirmąkart LGBT tematikos.

 Sunkiai beatpažįstama Lady Gaga.

 Aktorė Lily Rabe antrosios Šelbės vaidmenyje.

Šįkart pasitelkta dokumentika, todėl pirmosios serijos sudaro tokį įspūdį, kad serialo kūrėjai grįžo prie tradicinių siaubo elementų, kokius iš dalies galėjome išvysti pirmajame sezone apie vaiduoklių namą. R. Murphy prasitarė, kad nemaža šio sezono idėjų tiesiog buvo nepanaudotos pirmajam sezonui. Ir tai jaučiasi: apleistas senas nuošalus namas, jame gyvenančios dvasios ir t. t., tačiau dokumentika pirmosiose 5 serijose leidžia koncentruotis į ramų pasakojimą, bet akivaizdu, kad serialo kūrėjai netrukus pateiks staigmeną. Daugelis žiūrovų tiesiog pradėjo piktintis, kai dokumentikos aktoriai ėmė dubliuotis su istorijos aktoriais ir dėl to, cituoju: „gavosi visiška nesąmonė“. Manau, tas, kuris pratęs prie įprasto linijinio pasakojimo ir skurdesnių siaubo filmo siužetų, tam gali nepatikti įmantresnė ir įdomesnė pasakojimo struktūra. Dubliuoti ir viską apversti aukštyn kojomis „Amerikietiškoje siaubo istorijoje“ yra įprasta, todėl manęs nenustebino tas malonus chaosas, nes kur kas sezonas skurdžiau atrodytų pasakojęs tik pirmosios istorijos planą. Manau, nederėtų piktintis, kad kūrėjai pradėjo „pjauti grybą“, nes tokios šio serialo žaidimo taisyklės: stebinti, šiek tiek sujaukti, kad viskas būtų nenuspėjama. Ir todėl man šis serialas tuo ir patinka!

Grįžtant prie aktorių, šiame sezone vėl išvystame jau žinomus šio serialo aktorius, kurie vėlei sukuria įdomius vaidmenis, tačiau šįkart nei ankstesniuose sezonuose taip ir nebuvo blykstelėjimo, nuojautos, kad vienas ar kitas aktorius gali pelnyti Emmy ar Auksinį gaublį, nes pats dokumentinis žanras neleido sužaižaruoti kai kuriems personažams. Bene labiausiai mane nustebino nauja atėjusi aktorė Adina Porter, kuri tikriausiai labiau žinoma iš serialo „Tikras kraujas“, kur atliko alkoholikės katalikės vaidmenį. Sezono pabaigoje ji išties driokstelėjo su įtaigiu vaidmeniu kaip kadaise aktorė Sarah Paulson antrame sezone atlikusi Lanos Winter vaidmenį. Beje, šiame sezone ji taip pat epizodiškai vėl pasirodo Lanos vaidmenyje. Tiesą sakant, Sarah Paulson ir yra tikroji „Amerikietiškos siaubo istorijos“ žvaigždė. Pasitraukus po ketvirtojo sezono aktorei Jessica Lange, kuri buvo šio projekto siela, akivaizdu, kad ji dabar tapo pirmo ryškumo žvaigžde. Ir išties, ji nuostabi! Prie šio projekto prisijungė aktorius Cuba Gooding Jr., kuris kartu su Sarah Paulson pasirodė paraleliniame projekte „Amerikietiška nusikaltimo istorija“. Apskritai kalbant, seriale trūko kažkokios ugnies, visur lakstantys aktoriai su kameromis baisiai jau nuvalkiota raiškos priemonė iš prastų siaubo filmų, kurių kasmet po „Bleiro raganos“ pasirodymo prikepama tiek, kad net nebeįdomu į juos žiūrėti. Serialo kūrėjai smarkiai rizikavo pasirinkdami šį taip jau nuvilianti būdą, tačiau pasilikti ten, kur buvo „Viešbutyje“, manau, irgi nebegalėjo...

Apibendrindamas galiu pasakyti, kad šis serialas jau niekada nebebus toks įdomus ir originalus, koks jis buvo pirmuosiuose trijuose sezonuose. Šįkart buvo smarkiai rizikuota ir šis rizikavimas, mano akimis, yra teigiamas dalykas, nes tai netikėta, tai įdomu, bet kartu pykdė gerokai nuvalkiota „kamera aukos rankoje“ pasakojimo maniera, nes įtaką padarė prasti siaubo filmai. Vis dar puikūs aktoriai, vis dar neįtikėtinai žiaurios sadistinės scenos, už tradicinių seksualinių tabu „išeinantys“ personažai, viena kitą užklojančios istorijos, daugiasluoksnis pasakojimas laikmečiais ir ankstesnių sezonų panaudotos detalės – tai vis dar ta pati „Amerikietiška siaubo istorija“, kurios daugelis nebemėgsta, bet vis tiek žiūri, nes ji vis dar gali šį bei tą pasiūlyti. Taip, tai nėra mano mėgstamiausias sezonas, kai kada, tiesą sakant, net buvo nuobodoka žiūrėti, tačiau žiūrėti galima pakankamai įtraukiančiai. Juolab kad šiame sezone nuo pat pirmųjų serijų galima pajusti klasikinio siaubo kino dvasią. Šis sezonas smarkiai kitoks ir šis pokytis tikrai geras, o ir pats serialo formatas patyrė pokyčių – serijos kone trumpesnės dešimčia minučių, o pačių serijų beliko viso labo tik 10. Bet šiam sezonui tiek ir užteko.

P. S. Jau girdėjau gandus, kad serialo kūrėjai bandys grįžti prie trečiojo sezono raganų temos, bet ar nebeliko paranormalių reiškinių temų? Vampyrai? Zombiai? Ateiviai? Kas žino, kas žino, nes kol kas tai tik gandai, bet turiu nuojautą, kad nebedaug beliko „Amerikietiško siaubo istorijos“ sezonų.


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. o kuris Amerikietiškos Siaubo Istorijos sezonas Tau buvo geriausias?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jessica Lange nuostabi aktorė. Švytėjo šio serialo visuose sezonuose. Gaila, kad neliko šios aktorės paskutiniam sezone. Dar tik ruošiuosi peržiūrėti 6 sezoną. Ačiū už puikų aprašymą.

    AtsakytiPanaikinti