2010 m. spalio 23 d., šeštadienis

Filmas: "Egzaminas"

Sveiki visi,

Šiandien pristatau filmą „Egzaminas“ (Exam) (2010 m.). Tai – psichologinis trileris, kuris stebina savo paslėpta ir ilgai išlaikyta intriga. Įsivaizduokite: aštuoni išrinktieji ateina laikyti egzamino dėl darbo, visi turi skvarbius protus ir visiems yra pateikta ta pati užduotis, atsakyti į klausimą. Tačiau veikėjus ištinka šokas, nes kai atsiverčia lapus, juose nieko neranda. Koks pirmas klausimas, į kurį reikia atsakyti? Prieš išeidamas egzaminatorius įspėjo, kad jie gali daryti ką nori, išskyrus kreiptis į juos pagalbos ir į pareigūną, kuris stebės egzaminą.

Na, ir prasideda! Įdomūs psichologiniai žaidimai, mėginimai išsiaiškinti klausimą, veikėjus nuveda net iki žmogžudysčių, tačiau viskas yra kur kas paprasčiau, tačiau būtent protingas žmogus ir suklysta paprastume. Tai, kas dėsis egzamino patalpoje iš tikrųjų intriguoja, net priminė keletą filmų panašių pobūdžių. Tenka pripažinti, kad ne viskas atrodo natūralu. Tikroje situacijoje žmogus taip nesielgtų, kad ir koks bebūtų motyvuotai pasiruošęs egzaminui. Absurdiškiausia scena yra ta, kurioje pareigūnas, stebintis egzaminą, laikosi vienos veido išraiškos, nors iš jo rankos šaunama į žmogų. Nenatūralumą atperka intriga, jeigu rimtai, tai visi trileriai kažkiek nenormalūs, nieko čia nepadarysi, todėl jie ir yra trileriai.

Veiksmo ir įtampos pakanka, įdomi ir šiaip kita filmo informacija. Nors visas veiksmas vyksta vienoje patalpoje, iš kurios beveik neišeinama, tačiau sužinoma ir apie pasaulyje vyraujančius dalykus ir šie anaiptol nėra susiję su mūsų realiuoju pasauliu. Ypač kalbos apie paslaptingą ligą, dėl kurios dauguma čia ir susirinko į egzaminą. Manau, personažai gan ekspresyvūs, kai kurie įtikinantys, kad net kėlė „erzelį“ t.y. leido taip įsijausti į egzamino atmosferą, kad kai kuriems entuziastingiems kvailiams tikrai norėjosi vožti per ekraną į snukį.

Filmo finalas išties stulbinantis, kaip jau galėjome visą filmą numanyti, atsakymas, kuris buvo visai šalia. Ar šį klausimą kas nors išsprendė? Sužinosite tik pažiūrėję šį filmą. Žmogaus protas kartais būna tiek išlavintas, kad kartais nepastebi pačių elementariausių ir paprasčiausių dalykų, imlus protas tikisi sunkių uždavinių, tačiau iš beveik anekdotinės situacijos sukuriamas visai neblogas įtempto veiksmo trileris.

Rekomenduoju visiems, kurie nori laiką praleisti įtampoje, kurie mėgsta analitinio proto lavinimo siužetus, intrigą. Įdomu, ar jūs pirmiau nei jie atsakysite į pirmąjį pateiktą klausimą?

Įvertinimas: 8.5/10

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. hm aš kažkaip labai daug tikėjausi iš šio filmo,bet atsakymą supratau per berods pirmas 10 minučių tiksliau,kol tas vyras aiškino ką galima ir ko ne daryt,per tą egzaminą tai kažkaip man buvo keista,kai kiti šį filmą jau baisiai psichologiškai sunkiu vadino.Viduryje nuobodokas pasidarė,bet pati idėja tai gera.O beje pats iškart supratai koks tas klausimas? :>

    AtsakytiPanaikinti