2010 m. spalio 30 d., šeštadienis

Filmas: "Vienišas žmogus" / "A Single Man"



Sveiki, 

Šiandien noriu pristatyti amerikiečių kino filmą „Vienišas žmogus“ (A single man) (2009 m.) Tai pasakojimas apie vidutinio amžių perkosį vyrą dėstytoją, kuriam kiekviena diena yra nesibaigianti kančia, grumtynės su savo skausmu ir vienatve. Visą filmą lydi verksmingo smuiko garso takelis, suteikdamas filmui melancholijos, kuri užplūsta ir filmui pasibaigus. Dėstytojas visai neseniai neteko savo gyvenimo partnerio, pastarasis žuvo autoavarijoje. Visą skausmą vyras stengiasi užslopinti darbu arba alkoholyje. Galiausiai vieną dieną jis nusprendžia nusižudyti, tačiau likimas pakiša koją ir viskas gaunasi atvirkščiai.

Gražus filmas. Nepriekaištinga vaidyba, garso takelis ir iš numirusiųjų prikelti 7-8 praėjusio amžiaus dešimtmečiai. Kostiumai, šukuosenos ir visos kino dekoracijos atgaivina šiuos laikus, kartu dar labiau suteikdamas melancholiškumo. Malonu šiame filme ir vėl sutikti Džiuliją Mūr (Julianne Moore), pastaroji pagarsėjusi įtint stiprių filmų vaidmenų atlikėja. Filmas iš pirmo žvilgsnio kaip ir nagrinėja homoseksualius santykius, bet nieko panašaus. Visas dėmesys sutelktas į vienišo žmogaus kančią, kuri tokia beribė, kad kiekvienas filme užfiksuotas judesys yra būtent glūdančios žmoguje kančios išraiška.

Viena gražiausių kino vietų yra beprotiškos maudynės jūroje, kur herojus nejučia persilaužia, jis vėl mėgaujasi gyvenimu, vėl nuoširdžiai juokiasi ir mėgaujasi gyvenimu, tačiau viskas tėra iliuzija šio žmogaus džiaugsmai tėra trumpalaikiai. Senoji meilė neišeina, ji vis stimulingai sugrįžta retrospektyviniais prisiminimais. Herojus be abejonės gyvena praeitimi, tačiau jį suvilioja jo jaunas studentas, kuris, galima sakyti, jį ištraukia iš duobės ir leidžia pajusti šio gyvenimo ir dabarties brangumą, tačiau kai susitaikoma su dabartimi, likimas pakiša koją...

Tenka pripažinti, jog filmas išties yra brandus, europietiško filmo gerbėjai turėtų suklusti, nes pagaliau dar vienas filmas iš JAV užgimė kaip stiprios, psichologinės dramos perliukas. Jeigu renkate savo filmų kartoteką, manau, kad šis filmas jums tikrai patiks, ypatingai kino gurmanams. Aišku, nerekomenduoju tiems, kurie į filmą žiūri tik kaip į smagią atrakciją, pramogą, nes ši dozė bus nesuprasta, tačiau pamėginti verta. 
  
Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 77/100
IMDb: 7.6 


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Vien dėl Juliane manau verta žiūrėt :O būtinai ir peržvelgsiu šį filmą!

    AtsakytiPanaikinti