2017 m. liepos 6 d., ketvirtadienis

Šios dienos daina: Robert Miles - Children



Sveiki,

Šįkart noriu pasidalyti ne daina, o elektroninės muzikos kompozicija pavadinimu „Children“ (liet. Vaikai), kurį sukūrė italų kilmės šveicarų elektroninės muzikos kūrėjas Robert Miles (1969–2017). Gal pradėsiu netipiškai nuo paties atlikėjo, kuris gimė Šveicarijoje, ten subrendo ir, persikėlęs į Italiją, ėmė kurti pianinu muziką, netrukus įkūrė neregistruotą piratinę radijo stotį. Per savo gyvenimą išleido viso labo penkis studijinius albumus, paskutinis – 2015 metais taip ir nesulaukė tarptautinės šlovės. Muzikos autorius mirė Ispanijoje, Ibizoje, kur paskutinius gyvenimo metus kūrė vietinę savo muziką, kovojo su ketvirtos stadijos vėžio metastazėmis. 

Jo geriausias muzikos albumas „Dreamland“ pasirodė 1996 metais ir tai buvo kažkas nežemiško. Itin populiari jo muzika tapo Europoje, tačiau jos klausėsi ir už Atlanto. Pelnė ne vieną sertifikatą, buvo komerciškai sėkmingas dėl nežemiško skambėjimo, nostalgiškos jausenos muzikos, kuri kėlė modernistinį to meto susižavėjimą. 

Garsiausias ir geriausias kūrinys visgi laikomas pirmasis jo singlas iš šio albumo „Children“ – šokio muzikos instrumentinė kompozicija. Pats atlikėjas prasitarė, kad parašyti šią muziką įkvėpė to meto karo vaizdai iš buvusios Jugoslavijos bei Italijoje „šeštadienio nakties skerdynės“ – tai ypatinga naktis Italijoje, kada per vieną naktį šalyje mirė daug jaunuolių, vartoję alkoholį, vairavę neblaivūs ir t. t. Toji nakties mirčių statistika smarkiai paveikė atlikėją ir jis sėdosi kurti šios muzikos. Muzika tapo dešimto dešimtmečio kultūros dalimi, naudota įvairiuose filmuose kaip garso takelis ir šiaip man ji tokia raminanti ir paguodžianti muzika, kurią, manau, kuo puikiausiai gali klausytis netgi šiuolaikiniai paaugliai, nes būtent šioje muzikoje jaučiasi mintis, filosofinis gyvenimo būdo gylis. Bet ką aš čia sakau, geriau patys pasiklausykite:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą