2017 m. liepos 28 d., penktadienis

Filmas: "Trečiasis stebuklas" / "The Third Miracle"



Sveiki,

Lenkų režisierė Agnieszka Holland – viena mėgstamiausių moterų režisierių, kuri turi tai, ką galima vadinti režisūrine kibirkštimi ir visi jos darbai, kad ir kokią istoriją bepasakotų, turi jaučiamą dvasią, tad visai nenuostabu, kad jos filmas „Trečiasis stebuklas“ (angl. The Third Miracle) (1999) irgi turi vidinio parako. Tiesą sakant, istorija apie kunigo meilę moteriai turėtų būti pagrindinė šios istorijos ašimi, tačiau kur kas įdomesnė filmo dalis yra tikėjimo klausimas šventąja Helena iš Slovakijos. 

Istorija prasideda 1943 metais, tačiau pagrindinis veiksmas vyksta 1979 m., kada mirus Helenai, katalikų pasaulis svarsto, ar Helena buvo šventoji, tačiau tam reikia net trijų patvirtintų stebuklų. Tyrinėti imasi ne itin katalikiškas kunigas Frenkas, kuris susiduria su Helenos dukterimi ir asmeniniais tikėjimo klausimais. Labai mėgstu filmas, kada personažas renkasi tarp Dievo ir gyvenimo ir yra dusinamas abejonių – tokį personažą sukuria aktorius Ed Harris, kuris dirbo su šia režisiere filme „Kopijuojant Bethoveną“ ir kaskart šis aktorius mane stebina sudėtingais, toli gražu ne tipažiniais mačistiniais vaidmenimis. Jo atliktas kunigo vaidmuo taip pat pilnas dvasios ir geros energetikos. Filme stipriai blyksteli ir Anne Heche, kuriai ypač tiko spalvingosios Roksanos vaidmuo. 

Kažin kokių mistinių dalykų nesitikėkite, nes režisierei svarbūs ne tiek mistiniai niuansai (nors esama ir jų), kiek vidiniai žmogaus tikėjimo parametrai ir tų parametrų išmėginimo ir patikrinimo galimybės. Kažin kokių aštrių ar kraštutinių dalykų irgi nesitikėkite, tačiau vėlgi režisierei pavyko perteikti įtaigiai ir švelniai katalikų pasaulio konfliktus, dvejojančių pasirinkimų sunkumus. Filmas išties „minkštas“, tačiau neprastas ir vertas akylesnės akies.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 55/100
IMDb: 6.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą