2013 m. kovo 2 d., šeštadienis

Serialas: "San Francisko raganos" / "Charmed"





Sveiki, 
Jau ne vienas manęs prašėte aprašyti ir pakomentuoti seną kultinį amerikiečių serialą „San Francisko raganos“ (Charmed), o tiksliau, manyčiau, reiktų versti „Užburtosios“, „Užkerėtosios“, kurį ilgą laiką rodė LNK televiziją, o gal ir šiuo metu kartoja, kaip įprasta, senas serijas – nežinau, televizoriaus neturiu. (Pabandysiu sustyguoti informaciją, kurios nerasite „Vikipedijoje“). Puikiai prisimenu savo jaunas dienas, kai tik pradėjo rodyti „San Francisko raganas“, kai prie TV ekranų pritraukdavo tūkstančius žiūrovų, o kartu ir mano namiškius. Iš tikrųjų man labai patiko, žiūrėdavau išsižiojęs, nes tais laikas kažkaip televizija dar buvo „dievas“, o internetas dar ne toks spartus ir ne toks dažnas „svečias“ kiekvieno namuose. Iš tikro kokie pirmieji 2-3 sezonai buvo patys įdomiausi, vėliau serialas gerokai išsisėmė ir, manding, ėmė darytis monotoniškas, siužetas tapo lengvai nuspėjamas: rytas, visos raganos skuba į darbus, tvarko meilės reikalus, galiausiai švysteli koks nors demonas, kurį galiausiai pabaigoje sudoroja ir visos serijos pabaiga – nuobodu, nuobodu, nuobodu... 



Bet nepaisant to, kad serialas išsisėmė idėjine prasme (čia mano nuomone), nors paskutiniųjų sezonų ir nemačiau, gal buvo kokie nors radikalūs sprendimai, kurie pagyvino serialą, jo buvo sukurta net 8 sezonai – kaip ir „Nusivylusių namų šeimininkių“. Serialas buvo pradėtas kurti dar 1998 metais ir tęsėsi 2006, o per šį laikotarpį buvo parodyta 178 serijų. Kitų serialų reitingai labai banguodavo ir dažniausiai krisdavo, o štai „San Francisko raganos“ Amerikoje turėjo pastovų žiūrovą, nors pirmąjį sezoną žiūrėjo vidutiniškai apie 5,4 milijonus žiūrovų, o aštuntą 3,5 mil., bet kokiu atveju visų sezonų vidurkis buvo 4,7 milijonų nuolatinių žiūrovų. Natūralu, kad po truputį reitingai ėmė ristis žemyn, kadangi tapo populiaru serijas platinti piratišku būdu, todėl žiūrovų iš tikro buvo kur kas daugiau, nei oficialiuose statistikos duomenyse. 



Ar bereikia pasakoti, apie ką šis serialas? Tai pasakojimas apie tris raganas „užkerėtąsias“, kurios San Franciske grumiasi su nuolat kaip ant mielių dygstančiais demonais, kuriuos siunčia „Šaltinis“. Smagiausia tai, kad raganaitės turi stebuklingųjų galių: Prue – geba judinti daiktus, Piper – sustabdyti įvykius, o Phoebe – numatyti ateitį, laikui bėgant, jų galios stiprėja. Nuo ketvirto sezono atsiranda kitas personažas, kuris pakeičia vyriausiąją Halliwel sesę Prue, kurią nužudo demonas – kodėl tai nutiko ir apie dar daugiau pabandysiu čia ir papasakoti.

Šio serialo užmačios prasidėjo daug seniau, nei startavo pats serialas. Serialo kūrėjas C. M. Burge buvo užmatęs sukurti kažką panašaus į legendinį serialą „Bafi – vampyrų žudikė“, kuriame būtų gausu antgamtinių galių turinčių personažų, gėris kovotų su blogiu, įpinant mitologinių „gyslų“ ir pan. Raganavimas buvo puiki pradžia, bet tikriausiai niekas nežino, jog pradžia buvo apie tris studentes kambariokes, kurios turi katilą, skraido ant šluotų ir pan., - žodžiu, serialas turėjo atspindėti standartinius raganų kanonus kaip antai buvo serialuose „Sabrina“ ir „Kerėtoja“, bet televizijos kompanija nusprendė, kad tai pernelyg nuobodu ir pasiūlė serialą prisodrinti šeimos vertybėmis, taip gimė raganos iš San Francisko, kurios iš kartos į kartą paveldi galias. Viskas buvo vykdoma labai atsargiai, Burge buvo leista nufilmuoti vieną seriją, kuri vadinosi „Užkerėtosios – seserų namas“, pilotinė serija truko viso labo 28 minutes, iš kurios vėliau išsirutuliojo visas serialas. „San Francisko raganų“ debiutas buvo pakankamai įspūdingas, nes jo reitingai buvo aukščiausi per trejus metus šio TV kanalo istorijoje.


Aktorės pirmajame sezone. Combs, Doherty, Milano.


Aktorės trečiajame sezone: Milano, Doherty, Combs


Seksuali fotosesija.


Alyssa Milano dažnai kardinaliai keisdavo įvaizdį.


Trys seserys.
 

Shannen Doherty suvaidino vyriausiąją raganą Prue tik tris sezonus.





Holly Merie Combs atiteko viduriniosios sesers Piper vaidmuo.


Nuo mažens žinomas modelis Alyssa Milano suvaidino jaunėlę Phoebe.



Rose McGrown topo Paige nuo trečiojo sezono.





Na ir žinoma, "San Francisko raganų" vyrukai, atliekantys dažniausiai raganų mylymųjų, demonų ir apsimetėlių vaidmenis. Iš dešinės: Ted King,  Julian McMahon, Brian Krause ir Dorian Gregory.



Aktorių atrankos irgi buvo įdomios. Pirmoji buvo atrinkta maištingoji ir šiaip skandalais pagarsėjusi aktorė Shannen Doherty iš serialo „Beverly Hilsas 90120“. Jai buvo pirmiausia pasiūlytas Piper (vidurinės) sesers vaidmuo, o štai jos kolegei Holly Marie Combs – Prue. Bet per pirmuosius filmavimo bandymas 28 minučių epizodų, aktorės buvo sukeistos, o jauniausiąją raganaitę vaidino netgi visai kita aktorė – Laura Rom, kurią vėliau pakeis Alyssa Milano. Galiausiai Laura Rom pasitraukė ir kai buvo priimtas pasiūlymas kurti pilnametražį serialą, Alyssa Milano užėmė jauniausiosios sesers vaidmenį. Aktorių trio nesikeitė tris sezonus, kai netikėtai 2001 metais buvo paskelbta, jog Shannen Doherty pasitraukia iš projekto. Buvo svarstoma, jog personažas Prue liks, tik ją vaidins kita aktorė, netgi buvo dvi realios pretendentės, viena iš jų mums labai gerai žinoma Jennifer Love Hewitt, tačiau nutiko taip, kad Prue buvo nužudyta, o jos vietą užimė nauja, iki tol niekam nežinoma sesuo Paige, kurios vaidmuo buvo patikėtas Rose McGowan.



Serialo logotipui buvo panaudotas specialus, vadinamasis „Triquetra“ simbolis, kuris simbolizuoja tris mėnulio fazes: priešpilnį, pilnatį ir delčią, taip pat mergelę, motiną ir senę. O serialo daina tapo grupės The Smiths daina „How Soon is New?“, kurią galite paklausyti čia:




Iš tikrųjų serialas buvo filmuojamas ne San Franciske, bet Los Angele, Kalifornijoje. Štai seserų Halliwell namas, kuris randasi Carroll Avenue, Los Angele.

 Didysis „San Francisko raganų“ skandalas: kodėl Shannen Doherty paliko raganas?


Na, kaip ir daugelis ilgalaikių projektų neapsieina be didesnių ar mažesnių skandalų. Taip šįkart nutiko ir „San Francisko raganos“ filmavimo aikštelėje. Shannen Doherty 2001 metais paliko projektą komentuodama tiesiai šviesiai: „Man nusibodo filmuotis raganų pasakaitėse, kurias žiūri tik paaugliai“, bet pasirodo yla vėliau išlindo iš maišo ir priežastys buvo visai kitokios. Na, Shannen Doherty arba Holivodo režisierių „galvos skausmas“ yra pagarsėjusi nuo pat jaunų dienų dėl savo maištingo ir ugningo būdo galingai siautėti – vakarėliai, peštynės, teismai, išgėrimai, baudos už neblaivų vairavimą, nuolatinis vėlavimas filmavimo aikštelėse ir visai nepasirodymas moteriai užtraukė itin spalvingos asmenybės vardą. Dėl panašių priežasčių ji buvo eliminuota iš serialo „Beverly Hilsas 90120“, kas labai nuliūdino serialo gerbėjus, nes Shannen buvo labai mylima. Aktorė bene labiausiai garsėjo nevaldomais pykčio ir įtūžio priepuoliais, įtraukdama kolegas ir aplinkinius į skandalų sūkurį. Pati Doherty pripažįsta, kad yra praėjusi ne vieną gydymo terapiją ir sutramdžiusi įtūžį, bent jau taip turėjo nutikti, bet kuriant „San Francisko raganas“ kilo didelė įtampa tarp jos ir kolegės Alyssos Milano, sakoma, kad moterys negalėdavo išbūti vienoje patalpoje, o ką jau besakyti apie darbą, kuriam reikia besąlygiškai atsiduoti. Serialo kūrėjai netgi buvo priėję prie to, kad norėjo šalinti Alyssos Milano personažą, tačiau iš projekto pasitraukė Doherty, kuri taip įsiutino personalą, kad šie net nedrįso komentuoti žiniasklaidai apie konfliktus. O ir asmeninis Doherty gyvenimas tuo nesibaigė – trys santuokos ir sunkus susitūpėjimas. 2010 metais aktorė parašė knygą apie save, pavadinimu „Šiknė“. Taigi. Ką čia ir bepridursi.


Šiame vaizdo įrašė Dohertės klausiama: „Pasakyk tris gerus dalykus apie Alyssa Milano“. Ji sako: „Ji miela, miela ir ... miela“. Provokacija.

Toliau darbas klostėsi puikiai ir aktorės nuosekliai dirbo. Serialas tapo tokiu kultiniu, kad pagal jį imta rašyti knygas, kurti video žaidimus, o 2010 metais net leisti specialius komiksus, kurie prisistato kaip 9 sezono tąsa. Serialas turėjo nemenkos kultūrinės įtakos ne tik paprastiems žiūrovams, masinės kultūros vartotojams, bet ir tikrosioms raganoms ir raganiams, požiūris į juos. 



Tai tiek šiam karteliui.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą