2013 m. kovo 3 d., sekmadienis

Šios dienos daina: Michael Jackson "Earth Song" / Maiklas Džeksonas "Žemės daina"




Sveiki visi,

Niekada nesiliauju žavėtis Michael Jockson dainų repertuarais ir vaizdo klipais – jie visada pilni prasmės, kažkokios nepaaiškinamos šviesos, globalizacijos, vienybės, platybių, kitaip sakant, tai viso pasaulio dainos. Viena iš tokių, viena man „pačių pačiausių“ Maiklo Džeksono dainų yra „Earth Song“ (Žemės daina), kurios vaizdo klipas, kai pirmą kartą pamačiau, sukrėtė iki sielos gelmių – tragiška, stipru, globalu, aktualu, didinga ir visaip kitaip galiu apibūdinti ne tik vaizdo klipą, bet ir pačią dainą, todėl noriu ja su Jumis pasidalyti kaip vienu didingiausiu pop Amerikos kūrinių, kuri nereprezentuoja savanaudiškos meilės, nėra skirta šokiams, pramogai, neafišuoja paprastų žodelių, kurie labai greitai įsimenami ir čia nėra perdėto seksualumo – tiesiog tai daina ne tik žmonėms, bet visam pasauliui, tikiuosi, kad ir Jūs tai jaučiate...

Maiklas Džeksonas „Earth song“ pristatė 1995 metais kaip trečią singlą iš priešpaskutinio (devintojo) studijinio albumo „Istorija“. Daina pilna žanrų įvairių mišinių – bliuzas, pop, opera ir gospel, mano nuomone, dar pridėčiau ir roką. Daina turi ryškų socialinį prasmės kontekstą ne tik dainos tekste, bet ir vaizdo klipe. Daina turėjo pasirodyti anksčiau, albume „Dangerous“, bet jos tada dar nepavyko išpildyti, todėl ji nusikėlė į 1995 metus. Šiaip pats kūrinys buvo sutiktas kontraversiškai – kai kurie kritikai jį labai gyrė, o kai kurie pasmerkė. Tai vienas iš tų kūrinių, kurie mano galva, turi reprezentuoti Maiklą Džeksoną, bet daina nepretenduoją į jo pačius populiariausius jo hitus, kurie labiau judresnis ir linksmesni. Daugelyje topų daina savu metu buvo numeris vienas. Pagal pardavimus dukart platininis Vokietijoje, Britanijoje ir Šveicarijoje platininis. Daina Britanijoje mušė tų metų rekordus pardavimuose ir tuo pačiu keista, kad savo tėvynėje JAV daina nebuvo išleista kaip singlas.

Vaizdo klipas nufilmuotas net keturiuose skirtinguose žemynuose – Amazonės baseine, Afrikoje, Kroatijoje ir, žinoma, Amerikoje. Klipas tuo metu buvo vienas brangiausių ir atsiėjęs nemažai, bet tokiu būtu tai buvo puikus būdas iliustruoti ekologines Žemės problemas. Keista, bet šis video klipas JAV televizijoje švystelėdavo retai. 

Nepaisant visko, mano nuomonė nekinta – tai didingas kūrinys visame kame. Pasižiūrėkime:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą