2013 m. kovo 27 d., trečiadienis

Serialas: "Betė - bjaurusis ančiukas" (Yo soy Betty, La Fea); „Bjaurusis Ančiukas“ (Не Родись Красивой); „Gražuolė Betė“ (Ugly Betty)




Sveiki visi,

Tęsiant rubriką apie senus legendinius pasaulinio populiarumo susilaukusius serialus, nutariau pakalbėti apie serialą „Betė – bjaurusis ančiukas“. Tai nutiko visai neatsitiktinai, kadangi visai neseniai mėgavausi amerikietiška „Gražuolė Betė“ versija, tad nutariau apjungti visas „Betes“ versijas ir čia kuo esmingiau aprašyti ir aptarti. 

Apie serialą „Betė – bjaurusis ančiukas“ (Yo soy Betty, La Fea)

Taigi, ištakos prasideda Kolumbijoje, kada Fernando Gaitan sumąsto parašyti netikėtą siužetą naujai telenovelei, kurioje pagrindinis personažas būtų kompleksuotas, suvaržytas pačių baisiausių stereotipų apie grožį, bet nepaprastai gražaus vidinio pasaulio, o kad išryškėtų kontrastai, scenaristas sugalvojo Betricę (Betę) įpaišyti į madų pasaulio sūkurį. Pasakojimas apie sekretorę ir vėjavaikį, neatsakingą madų kompanijos savininką – (niekas tada patikėti negalėjo) – taps ne tik dešimtmečio televizijos sensacija, bet ir visų telenovėlių telenovele. Vikipedijoje „Betė – bjaurusis ančiukas“ yra pristatomas kaip sėkmingiausias pasaulyje serialas ir vienas sėkmingiausių televizinių projektų.

Serialas „Betė – bjaurusis ančiukas“, o tiksliau vertimas turėtų skambėti – „Aš esu Betė, baidyklė (kt. gl. varnt. bjaurybė, pabaisa)“, buvo kuriamas tris metus 1999 – 2001, ir per šį laiką sulaukė net 169 serijų ir 26 papildomų serijų (bonus track) kaip serialas „Ekomoda“ (Ecomoda). Visos šios serijos buvo rodomas ir Lietuvoje, per LNK televiziją, įgarsinant Auksei Tamulienei. Daugelis manė, kad „Ecomoda“ buvo nutraukta, tačiau tai netiesa – 26 papildomos serijos buvo sukurtos tik todėl, kad to labai pageidavo žiūrovai, o dėl dviejų pateikimo versijų serijų skaičiuose buvo įveltos klaidos, kadangi Amerikoje serialo serijos buvo „skaldomos“ perpus, kad būtų trumpesnės, todėl serialas pateikiamas kaip daugiau nei 330 serijų, tačiau dėl to populiarumas nesmuko.


Virsmas.


Betė (akt. Ana Maria Orozco) ir Fernandas (akt. Jorge Enrique Abello) 


Serialo pagrindinė pora.



Sekretorės...


Serialo herojai.



Repeticija.


Tiesą sakant, muilo operos pasaulyje jau būta serialų apie negražias, o vėliau į gulbes virstančias moteris, tačiau dar niekad nebuvo viskas pateikta hiperbolizuoto humoro formoje. Sakoma, kad šį serialą žiūrėdavo net Kolumbijos prezidentas, kuris net parašė laišką serialo kūrėjams, kai šie pateikė epizodų, kaip papirkinėja Betė, todėl kūrėjams teko keisti dėl politinių niuansų net serialo siužeto vingius. Štai 2000 metais Betė buvo išrinkta Kolumbijoje metų moterimi – tai pirmas toks atvejis, kada šį apdovanojimą gauna personažas, o ne realiai egzistuojanti moteris. Įdomu ir tai, kad pagrindinį personažo vaidmenį atliko Kolumbijos modelis ir aktorė - Ana María Orozco Aristizábal (g.1973), kuri po šio vaidmens tapo viena žinomiausių Lotynų Amerikos telenovelių aktorių, tačiau po „Betės“ vaidmens didesnių vaidmenų nebesukūrė ir nenuostabu, nes vien nugrimuoti Betę prireikdavo daugiau nei dviejų valandų.


 Ana María Orozco Aristizábal - modelis, suvaidinęs Betę. Šiuo metu aktorė gyvena Argentinoje ir retai filmuojasi serialuose.




Šis serialas savu metu pelnė pačius pačiausius Lotynų Amerikos televizinius apdovanojimus. Pirmą kartą Betė startavo 1999 spalio 25 per Kolumbijos RCN televiziją ir baigėsi 2001 gegužės 8 (Lietuvoje šis serialas buvo rodomas 2004) ir visose šalyse sulaukė neįtikėtinos komercinės sėkmės, mušė reitingus. Tai serialas, kuris buvo parodytas kiekvienoje Lotynų Amerikos šalyje ir dar vienas įdomus faktas – 2010 metais serialas buvo įtrauktas į Pasaulio Gineso knygą kaip pats (pasikartosiu!) sėkmingiausias visų laikų serialas, kuris buvo parodytas daugiau kaip 100 pasaulio šalių (o kiek pasaulio šalių yra?!), išversta daugiau nei į 15 kalbų ir dar vienas rekordas – jis per dar nepilnus du dešimtmečius sulaukė net 22 skirtingų serialo versijų ir perdirbimų visame pasaulyje! Šiame seriale pasirodė kaip kviestiniai svečiai, dažniausiai vaidinantys patys save, per 30 vienų žinomiausių ne tik Kolumbijos personų, bet ir visoje Lotynų Amerikos garsenybių – daugelis iš jų žinomi aktoriai ir modeliai visame pasaulyje.

„Betė – bjaurusis ančiukas“ serijos pradžia:


„Ekomodos“ serijos pradžia:


Serialo dainai buvo pasirinkta argentinietės Tita Merello tango daina „Se Dice de Me“ (Jie šneka apie mane), kuri buvo atlikta 1955 metais, tačiau daina buvo „atšviežinta“ po beveik 50 metų pertraukos Yolanda Rayo, kuri ir buvo panaudota serialo pristastatymui. Kadangi man patinka tango ir ši daina – pasiklausome abiejų versijų:

Tita Merello:


Yolanda Rayo salsa versija (bet yra ir tango versija!):





Apie serialą „Bjaurusis Ančiukas“ (Не Родись Красивой)  



2005 metais startuoja viena populiariausių ir žinomiausių jei ne patiems rusams, tai bent visiems slavams rusiška versija „Bjaurusis ančiukas“ arba pažodinis vertimas – „Gimusi negraži“, kai kas verčia „Negražių nebūna“, kurį taip pat galėjome išvysti ir per lietuvišką nepriklausomą kanalą TV3 2005 - 2006 metais. Puikiai pamenu, kaip dar mano mama stebėdavo šį serialą...

Kaip jau supratote, šis serialas yra perdirbta kolumbietiškos versijos produktas, kuris padarė didelę komercinę sėkmę Rusijoje. Tuokart pagrindinį vaidmenį gavo Neli Uvarova – teatro aktorė, gimusi Lietuvoje, Mažeikiuose, bet būdama maža su tėvais išvyko gyventi į Rusiją. Serialo sukurta lygiai 200 serijų – labai jau ilgas, ar nemanot?


Nors ši aktorių pora seriale kontrastinga, tačiau jiedu gyvenime - šeima.


Ždanovas - Jakaterinos Puškariovos mylimasis.


Graudulingai sisimąsčiusi Puškariova.


Aktorė Neli Uvarova.


Neli Uvarova apie 2009 m.



Serialo pradžia:


Serialui dainą sukūrė garsi jaunoji rusijos atlikėja Julia Savičeva. Pamenu laikus, kai net mokyklose klausydavosi šios dainos.




Apie serialą „Gražuolė Betė“ (Ugly Betty)



Tai pati moderniausia ir labiausiai savo pasakojimu nutolusi nuo originalo versija, kuri tikriausiai turėtų verstis „Negražioji Betė“, tačiau LNK televizija, kuri transliavo šią versiją, nusprendė versti būtent „Gražuolė Betė“. O „Gražuolė Betė“ yra amerikiečių serialas, kuris trunka 4 sezonus (2006 – 2010), per kuriuos sukuriama 85 serijos. Tai tikrai puikus serialas, kuriame nestokojama juodojo humoro, nevengiama šiuolaikiško mąstymo ir pasaulėžiūros, pasityčiojimo iš muilo operos kanonų. Simpatiški aktoriai, simpatiškas ir įdomus siužetas, įtraukiančios istorijos, intrigos... Apskritai manau, kad šis serialas turi visus „Nusivylusių namų šeimininkių“ genus – kriminalinę, meilės, žmogžudysčių, išsiskyrimo, praradimo linijas.

Įdomu tai, kad serialo viena iš prodiuserių buvo būtent vaikščiojantis šios planetos grožis – meksikietė Salma Hayek, gal todėl seriale tiek daug „meksikietiškų genų“ – pagrindinė herojė Betė ir jos šeima – nelegalai iš Meksikos. Įdomu ir tai, kad pirmieji du sezonai buvo nufilmuoti Los Angele, o trečias ir ketvirtas – kitoje Amerikos pusėje, Niujorke, nors skirtumo žiūrovai praktiškai nejaučia. Pirmieji sezonai sulaukė ABC pakankamai geros ir palankios kritikos bei komercinės sėkmės, tačiau ABC ėmė keisti rodymo laiką, perkelti į kitą savaitės dieną, todėl „Gražuolei Betei“ buvo neparanku ir jai reikėjo ieškoti naujų žiūrovų, kuriuos prisijaukinti buvo gana sudėtinga. 2010 metais ABC kanalas pranešė, jog balandį startuos paskutinė „Gražuolės Betės“ serija, kanalas aiškino, kad taip nutiko dėl didelių reitingo nuosmukių ir jiems reikia ieškoti naujo projekto, kuris gebėtų pritraukti žiūrovus. 


Danielis (ktr. Eric Mabius)


Serialo herojai


Serialo herojai.


Vanesa Wiliams - vienas mėgstamiausių ir šmaikščiausių serialo herojų Vilhelmina. Aktorė taip pat yra profesionali dainininkė, buvęs modelis. Dar gerai žinoma iš "Nusivylusios namų šeimininkės" paskutiniųjų sezonų.


Serialo aktoriai per apdovanojimus, kuriuose "Gražuolė Betė" gavo ne vieną nominaciją ir apdovanojimą.


Aktorei Americai Ferrerai nereikėjo nei lieknėti, nei priaugti svorio - jos pilnas sudėjimas labai tiko šiam vaidmeniui.


Serialo padlaižūnai ir intrigantai: Amanda (aktr. Becki Newton) ir Markas (aktr. Michael Urie)


Po serialo baigimo dvi pagrindinės aktorės America Ferrera (Betė) ir Ana Ortiz (Hilda, Betės sesuo) nemažai kalbėjo apie tai, kad kūrybinė komanda yra nusiteikusi kurti atskirą pilnametražį filmą apie Betę, tačiau gandai greitai buvo atmesti ir projektas nepaskalbtas. Tiesa, ši versija sulaukė nemažai kritikos iš Kolumbijos kūrėjų, mat, serialas buvo labai išplėstas, daug dėmesio skirta pašalinėms linijoms, kriminalams, o kolumbietiška versija sukosi tik apie Betę ir jos meilę šefui, todėl Kolumbija kaltino per dideliu kūrinio interpretavimu. 

Pagrindinis vaidmuo buvo patikėtas iki tol pakankamai mažai žinomai aktorei Americai Ferrerai. Serialo kūrėjai specialiai ieškojo aktorės ne standarto – tai neturėjo būti modelis, kuri iš bjauriosios Betės virs pritrenkiamo grožio mergina, tai turėjo būti apkūnoka mergina, kuri būtų pasiruošusi filmuotis seriale – America šiam projektui tiko kuo puikiausiai.


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą