2015 m. spalio 31 d., šeštadienis

Filmas: "Bėgantis skustuvo ašmenimis" / "Blade Runner"




Sveiki, 

Jau kuris laikas mano filmų sąraše švartavosi Scott Ridley filmas „Bėgantis skustuvo ašmenimis“ (angl. Blade Runner) (1982), kurį man primygtinai rekomendavo ne vienas asmuo ir šiek tiek norėsiu juos nuliūdinti savo atsiliepimu. Filmas visgi manęs itin nesužavėjo, nors žiūrėjau pakankamai įdomiai, buvo filme tikrai visko daug, bet visumoje liko tik pasitenkinimas kūriniu kaip fantastiniu žanro filmu, o giluminio išgyvenimo taip ir nepajutau.

Filmas gražus vizualiai, nors ir senas, tačiau gyvi devinto dešimtmečio fantastinių filmų elementai – šukuosenos, kostiumai, technologijos, nors (irgi keista), filme vaizduojami 2019 m., kurie nebe už kulnų, atrodo, kur kas modernesni, nei pačiame filme, neminint žmonių ir roboto hibridus, to kol kas nepavyko sukurti. Visgi mintis puiki, nors akivaizdu, kad vėliau sukurtų daug fantastinių filmų, kurie vienaip ar kitaip lošia šiuo principu – kažkas kažką medžioja, kažkas yra „blogietis“, o kai kas „gerietis“. Pripažįstu šio filmo kultiškumą ir jo didžiulį indelį tolimesniems fantastinio kino darbams, visgi „Bėgantis skustuvo ašmenimis“ jau nemari klasika.

Juostoje galite išvysti nemažai garsių jau į žiūrovų kartas „įaugusius“ aktorius, kuriuos vėlei ir vėlei galime išvysti nesenstančioje juostoje. Žinoma, galima analizuoti dialogus, vaidyba, scenografiją ir kitus elementus – fantastikos mėgėjai apskritai turėtų šis filmas patikti, tačiau, kaip jau minėjau, manęs jis nesujaudino, o ir scenarijus kai kuriais momentais buvo per daug nuspėjamas. Tai tikriausiai dėl to, kad ankstesni filmai pasiglemžė įvykių modelį ir jau daugelyje vietų galima numatyti, kas ir kaip bus... O juk tai fantastinis veiksmo trileris, turėtų daryti šiokį tokį įspūdį ir netikėtumo, mano akimis, kur kas geresnis režisieriaus darbas yra „Svetimas“ (1879). Deja, to man pritrūko, nors draminė dermė filme man tiko, nei 50 lavonų per 10 minučių efektas.

P. S. Kiek žinau, S. Ridley grįžta prie šio projekto ir kurs po tiek dešimtmečių antrąjį šio filmo dalį, kuriame turėtų pasirodyti tas pats Harrison Ford‘as.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 88/100
IMDb: 8.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą