2015 m. spalio 14 d., trečiadienis

Filmas: "Laukinė" / "Wild"




Sveiki,

Ką gi, aš ir vėl bejėgis prieš vieną naujausių kanadiečio režisieriaus Jean-Marc Vallee filmą „Laukinė“ (angl. Wild). Mačiau praktiškai beveik visus šio režisieriaus darbus – „Viktorija: Jaunoji karalienė“, „Cafe de Flore“, „C.R.A.Z.Y“, „Dalaso klubas“. Režisieriui vis pavyksta prisikasti prie „Oskaro“ nominacijų, šįkart tai jis padarė su šio apdovanojimo laureate Reese Witherspoon, kuri nemažą dalį karjeros atkarpos buvo pabėgusi į rimtąjį kiną, bet šiemet vėlei pasirodė prastokoje komedijoje.  

Išties mes, lietuviškai, turime ir „Laukinės“ biografinį romaną, kurį dar galite įsigyti knygynuose, jeigu Jus itin įkvėps filmas. Juostą galėjote, kaip daugelį režisieriaus darbų, išvysti „Kino pavasario“ repertuare. Išties tai įkvepiantis ir geras filmas – mėgstu tokius „kelioninius“ filmus su savo gyvenimo apmąstymais ir rekonstravimu. Paskutinį kartą taip pat mačiau biografinį filmą „Pėdsakai“, apie jauną merginą, kuri pėsčiomis perėjo Australiją. Ir visgi traukia mus tos kelionės. Šįkart filmas konstruojamas labai paprastai – jauna mergina traukia į 1000 kilometrų kelionę per dykumą ir kalnus, visaip save alina, prisimindama savo praeities klystkelius. Iš tikrųjų ši fizine ir dvasine prasme kelionė tampa terapija, kiekviena kelkraštyje sutikta upė, didesnė uola ar kalnas sutampa su veikėjos praeities skauduliais ir problemomis. Kelionės motyvas čia įgyja gydančios jėgos metaforą, kuo arčiau žingsniuoji, tuo daugiau leidi savo praeities paliktoms žaizdoms užgyti.

Pasirodo, nė velnio ta kelionė neprailgo, nors, rodos, žiūrovas, nukeliauja labai toli ir daug ką suvokia, permąsto. Mane labai nustebino scenarijaus autorės atvirumas apie savo neištikimybę, narkotikus ir kitus dalykus, bet bene labiausiai – sąmoningas ir tvirtas apsisprendimas keisti savo gyvenimą nuo pagrindų, per kelionę prarandant visą skausmą ir užpildant save kažkokiu tyrumu ir jėga pradėti naują gyvenimo etapą.

Labai įkvėpiantis, jaudinantis filmas, puiki ir įtikinama režisūra bei R. Witherspoon vaidyba – tai vienas svarbiausių ir geriausių jos vaidmenų ir pasirodymų kine per jos karjerą. Tiesiog žiūrėjau ir mėgavausi. Rekomenduoju.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 76/100
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Mačiau. Puiku, bet nestebuklinga. Vertinčiau šį filmą panašiai kaip Jūs "Leoną", kurį irgi pažiūrėjau.

    AtsakytiPanaikinti