2015 m. spalio 31 d., šeštadienis

Filmas: "Raudona kaip dangus" / "Rosso come il cielo"




Sveiki, skaitytojai, 

Italų režisieriaus Cristiano Bortone filmą „Raudona kaip dangus“ (ital. Rosso come il cielo) (2006) galėjote ne kartą išvysti „Skalvijos“ kino teatre ir priklauso nepriklausomo kino repertuarui su europietiško kino elementais. Filmas pasakoja apie realiai gyvenime nutikusius įvykius – berniukas namuose nusprendė pažaisti su tėvo medžiokliniu šautuvu ir vienas neatsargus judesys sugriauna visą berniuko likimą – per atsitiktinumą išlikęs gyvas, jis tampa aklu.

Žinoma, filmas jautrus, nes jo pati tema apie mažo žmogaus tragediją. Kad ir kaip režisierius bando iškelti prisitaikymo prie naujo pasaulio problemą, viskas vis tiek atrodo gana pasaldinta ir švelnu, lyg žiūrėtume ne biografinio filmo ekranizaciją, bet adaptuotą vaikų amžiui „Disnėjaus“ kurtą produkciją visai šeimai – truputis pamokslavimo ir moralizavimo, truputis herojiškumo, truputis kliūčių, kuriuos tenka įveikti ir galiausiai pripažinimas, kad visur ir visada galima prisitaikyti ir rasti sau vietą po saule. Nepaisant to holivudiško nuolaidžiavimo, filmas man vis tiek patiko. Gražiai skambinti italų kalba ir europietiška kultūra „suegzotina“ nuo to, ką esame įpratę regėti amerikietiškame kine. Yra ir gražių kadrų, ir prasmingų vaizdų, minčių... Darbas su vaikais kine niekada nėra lengvas ir iš jų išgauti emocijas ir natūralumą – tikriausiai reikia vunderkindų, apsigimusių aktorių, todėl, žinoma, kad vaidybos atžvilgiu filmas nėra itin tvarkingas, bet jį ir nereiktų žiūrėti kaip į tikrovišką ir atkartojantį asmeninę žmogaus vaikystės patirtį – visgi tai interpretavimas, nukreiptas į didaktinius niuansus.

Filmas emocionaliai paveikus, todėl sirgimas už mažąjį herojų yra neabejotinas. Režisieriui pavyko sužaisti jausmų loteriją, todėl mums atrodo, jog filmas geras, nes geba žongliruoti mūsų emocijomis, bet pasiskaičius kino kritikų teorijas, toks filmas dar tik puse kojos geras filmas. Nepaisant visko, filmas gražus, pozityvus, jo tema tragiška, tačiau viskas pateikta su tokia naivia šviesa, kad belieka susemti visus savo vaikus ir paauglius į krūvą ir žiūrėti kaip kūrinį ir kaip naudingą auklėjimo pavyzdį.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą