2015 m. spalio 6 d., antradienis

Filmas: "Žmogus, pakeitęs viską" / "Moneyball"




Sveiki, skaitytojai,

Dar viena sportinė drama, kuri pavergė pasaulį arba, kitaip sakant, kaip sportinės dramos nusikrato didvyrio iliustracijos ir kuklinasi? Toks filmas man pasirodė „Žmogus, pakeitęs viską“ (angl. Moneyball) (2011), kurį režisavo Bennett Miller. Su šiuo geru režisieriumi pirmą kartą susipažinau pažiūrėjęs „Foxcatcher“ (2014) ir jis mane labai nustebino. Tiesą sakant, to paties tikėjausi ir iš „Žmogus, pakeitęs viską“.

Na, ir neklydau – atpažįstamas režisieriaus braižas, atpažįstama kompozicija, daug emocionalių plepalų, kuriuose ryškėja veikėjų charakteriai – jų trūkumai ir stiprybės, nevengiama problemos kasdieniškumo įspūdžio, gilios egzistencinės herojų duobės, kai norima „uždaryti“ duris karjerai. Tai netipinė sportinė drama, bet lėta, vietomis kai kam gali pasirodyti nuobodi ir vangi istorija, tačiau tame lėtame melancholijos ir sportinio biznio versle yra kažkas to, ką režisieriui pavyksta išgauti – savitai išgaubtą pasaulį. Neslėpsiu, kad „Foxcatcher“ man labiau patiko, gal dėl to, kad pamačiau pirmiau nei šį filmą, gal dėl aktorių grimo ir dar didesnio melancholinio gylio. Režisierius nesibodi režisuoti sporto istoriją perrašiusias asmenybes – tai jis daro itin gerai ir užtikrintai.

Žinoma, didžiausia šio filmo legenda yra Brad Pitt, kuris lyg ir perrašė paties Holivudo istoriją, negaudamas „Oskaro“ ir, kažin, ar besukurs vaidmenų šiam apdovanojimui pelnyti – nominacijai, galbūt. Jo indėlis į šį filmą didelis ir geras, bet ne toks stulbinantis, kokį mes matome aktorių komandą filme „Foxcatcher“. Visgi filmas geras, savaip lėtai įtraukiantis į sporto pasaulio užkulisius, kur sportininkai tarp komandos kampanijų pardavinėjami kaip jūrų kiaulytės, skamba nešvariai, bet taip jau yra. Stebino herojaus užsispyrimas ir inovacinis mąstymas sporto atrankos strategijose – juk paimta iš realaus gyvenimo ir panašu į nesumeluotą kuklųjį didvyrį. Pasibaigus filmui, taip ir neaišku, ko reikėjo daugiau: ar kitokio mąstymo stimulą, ar prigimtinių savybių herojui pakeisti viską? Bet galbūt ir lemtingo atsitiktinumo.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 87/100
IMDb: 7.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą