2024 m. kovo 12 d., antradienis

Filmas: "Šventovė" / "Sanctuary"

 Sveiki,

 

Yra tokių neįpareigojančių filmų, kuriuos norisi žiūrėti sekmadienio vakare be didesnio sunkumo, pasiduoti, kitaip sakant, trilerio aštriam siužetui, kuris įtrauktų ir jaudintų vien savo aštria dinamika. Maždaug to tikėjausi iš erotiškai pulsuojančios kino juostos „Šventovė“ (angl. Sanctuary) (2022), kurį režisavo Zachary Wigon.

 

Istorija nufilmuota viešbutį primenančiame paviljone ir jam tereikia vos dviejų aktorių. Turtingas viešbučio verslo paveldėtojas Halas žaidžia erotinį vaidmenų (nuolankiojo ir dominuojančiosios) žaidimą. Halui tai tam tikras būdas išsivaduoti iš tėvo paliktos traumos, taip jis suvokia savo gijimą ir, aišku, dėl to patiria lytinį susijaudinimą. Kas toji Rebeka? Verslininkė? Prostitutė? Aukštas seksualines paslaugas turčiams teikianti palydovė? Sunku tame filmo fone supaisyti, o galiausiai neaiškumas ir neapibrėžtis tampa viso filmo varomuoju varikliu.

 

Filmas prasidėjęs nekaltu vaidmenų žaidimu perauga į psichologinio smurto vaidmenis. Rebeka pradeda reikalauti 6 milijonų, arba ji paviešins jų sekso įrašus. Prasideda tikra smurtinės istorijos drama, kurioje nebeaišku, ar čia vaizduojamas dar seksualinis improvizuotas scenarijus, ar iš tikrųjų veikėjai bando susitarti. Man regis, kad filmo esmė buvo perteikti tų ribų nebepaisymą, sumaištį, kai žaidimas perauga į santykius, o santykiai į žaidimą. Veikėjai taip įpratę žaisti kuris kurį, kad net susitarimus bando išspręsti tik jiems suprantama psichologinės prievartos kalba.

Šiaip tikėjausi ne tokios profaniškai teatralizuotos istorijos. Tikriausiai tas psichologinis cirkas, kurį tenka žiūrėti, yra teatrinė metafora, kuri bando kalbėti vėlgi apie vyro traumas, galią ir primestus lūkesčius. Iš tikrųjų erotiškai filmas skystokas, jis iš esmės idėjiškai ir dvasiškai negyvas, nėra įdomesnės provokacijos, vien tik nuspėjamas beprotiškas ir vienkryptis psichologinis smurtas vienas prieš kitą, masinant vienas kitą patyčiomis ir grasinimais. Tik klausimas: ar tai išlaisvina veikėjus, ar dar labiau kuria toksiškus santykius ir gyvenimo lėlių namelyje iliuziją? Vos įpusėjus filmui, norėjau, kad jis kuo greičiau pasibaigtų, nes paprasčiausiai neįtraukia į intrigas. Filmas, kuris laikosi ant vieno siūlo: tai kuris kurį nugalės ir kuris palūš?

 

Mano įvertinimas: 3/10

Kritikų vidurkis: 67/100

IMDb: 6.3



 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą