2024 m. kovo 15 d., penktadienis

Filmas: "Kaip užsiimti seksu" / "How to Have Sex"

 Sveiki,

 

Dar vienas festivalio Kino pavasario hitas „Kaip užsiimti seksu“, nors lietuviai nusprendė filmo pavadinimo neversti ir jį paliko originalo pavadinimu „How to Have Sex“ (2023). Kodėl hitas? Retas kuris viešojoje erdvėje sudarinėdamas savo „privaloma pamatyti“ nepaminėjo šios juostos. Ar hitas? Manau, kaip pažiūrėsi. Filmą režisavo Molly Manning Walker ir filmas išties gan britiškas, nors ir nufilmuotas Heraklione, žodžiu, pietietiškame kurorte, į kurį labai trumpų atostogų po baigiamųjų egzaminų atskrenda trys draugės (Tara, Skai ir Ema). Ir nėra ko čia slėpti: visos atvyksta turėti sekso, o Tara dar ir prarasti nekaltybės. Kvailiau būna tik „Amerikietiškame pyrage“.

 

Bet filmas įtraukus, spalvingas ir dinamiškai kurortinis. Nėra tematiškai jis kažkuo labai ypatingas. Trys draugės, toli gražu, kad dar nesuaugusios, tačiau be galo trokšta patirti intymumą. Jos susipažįsta su vaikinais kaimynais ir užmezga intymius santykius. Kiekvienos dienos ritmas daugmaž toks: pagiringi atsikelia apie pietus ir jau pradeda prie baseino gurkšnoti alkoholį, kol paryčiais vėl suvirstama į lovas. Šiaip juk taip su jaunimu tuose kurortuose ir būna, tad filmas toli gražu neperdeda. Visgi įdomiausia yra baikščioji Tara, kuri niekaip negali pasimylėti, nes iš vienos pusės ji ir bijo, ir trokšta, ir nesupranta, kaip jos draugės praradusios libido išdarinėja tai, ką nori, o ji tokia jautri ir nemoka „prisileisti“.

 

Galiausiai žiūrovui aišku viena: arba Tarai atostogos baigsis fiasko, žodžiu, seksu neužsiims, arba ją kas nors išprievartaus, kai ims sakyti, jog nereikia. Režisierė šiaip išvengia aštresnės konfrontacijos. Filme vaizduojami žmonės nė vienas nėra blogas, veikiau visapusiški, netgi prasiblaivę atjaučia vienas kitą, savitai rūpinasi, tačiau įsipareigojimų, žinoma, kurorte rimtesnių tikrai nebus. Žiūrėdamas filmą, pagalvojau, jog į tokį turėtų traukti mūsų abiturientai ir studentai – jiems filmas išties aktualus ir visai nesvarbu, ar pasimylėjai 16 ar 21 metų, jis puikiai tinka tame intervale. Noriu kaip ir daugelis pagirti Taros vaidmens atlikėją Mia Mckenna-Bruce, dėl kurios filmas išties žiūrėjosi jautriau, įtraukiau ir įdomiau. Ne veltui ji pelnė BAFTA kylančios žvaigždės įvertinimą. Visgi pamaniau, kad filmas man jau šiek tiek nebeaktualus, bet kaip į meninį pasakojimą galima, aišku, žiūrėti būnant nors ir prie senatvinio grabo, bet toli gražu filmas nėra kažin koks šedevras.

 

Mano įvertinimas: 7/10

Kritikų vidurkis: 79/100

IMDb: 6.5



 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą