2024 m. kovo 24 d., sekmadienis

Filmas: "Tikroji priežastis" / "Magyarázat mindenre" / "Explanation for Everything"

 Sveiki,

 

Man patinka filmai apie švietimą ir mokyklos gyvenimą, nes dažniausiai tokie filmai būna socialiai aštrūs, iškelia nemažai klausimų, į kuriuos dažnai atsakymo nėra, todėl filmai lieka atviri ir apie juos įdomu mąstyti. Panašiai to tikėjausi iš vengrų režisieriaus Gábor Reisz filmo „Tikroji priežastis“ (vengr. Magyarázat mindenre) (2023), kuriame pasakojama apie abiturientą Abelį, kuris neišlaiko istorijos egzamino, todėl gėdingai apkaltina mokytoją nusistačiusį jo atžvilgiu.

 

Iš tikrųjų filmas perteikia visą mokyklos ir mokytojo pažeidžiamumo istoriją. Kaip yra lengva kompromituoti, meluoti ir kerštauti, kai iš tikrųjų dėl savo nesėkmės Abelis kaltas tik pats. Manau, Lietuvos mokyklose taip pat dažnai mokytojai terorizuojami vaikų ir jų tėvų dėl asmeninių nesėkmių, jie persekiojami, atakuojami socialiniuose tinkluose, gėdinami ir aptariami kaip prasti pedagogai. Filmas ne tik perteikia šmeižto istoriją, bet ir paradoksaliai atskleidžia žiniasklaidos formuojamą „tiesą“ dėl to, kas tariamai įvyko: Abelis neišlaiko egzamino, nes jis pamiršo išsisegti patriotinį vengrų ženklelį. Apie šį šmeižtą parašo ambicinga žurnalistė, kuri iš mokytojo istorijos labai greitai pasidaro karjerą ir jaučiasi labai dėl to laiminga. Visas socialinis burbulas išpučiamas iki beprotybės, tačiau labiausiai stebina mokyklos pozicija: nuslopinti skandalą mokytojo sąskaita, kad tik mokykla išlaikytų gerą reputaciją, nes reikia gauti remontams finansavimą.

 

Labai panašią mokyklos poziciją galima pamatyti ir šių metų japonų filme „Monstras“, kada skalpuojami mokytojai, priversti administracijos atsiprašinėti, kad tik viešojoje erdvėje mokyklos vardas nenuskambėtų blogai. Bet argi ne tokioje slopinimo ir melo visuomenėje gyvename ir mes? Švietimo ministerija meluoja gyventojams, brukdama klaidingą statistiką, mokytojai lieka neišgirsti ir pateikiami kaip egoistai, kurie negalvoja apie mokinių ugdymą ir dar drįsta streikuoti, jie gėdinami ir žeminami. Toji profesija, kurią po metų turėtų padaryti prestižine, išėjo tokia pajuokianti ir žeminanti, kad tikriausiai belieka tik sėdėti ir sukti tokius filmus kaip „Tikroji priežastis“ apie absurdą, kuris kuriamas švietimo įstaigose. Kitą vertus, verta filmą pasižiūrėti ir dėl keistokai, atrodo, atsilikusios vengrų švietimo sistemos, nes juk šitaip egzaminą, kai išsitraukdavai bilietėlį ir kalbėdavai komisijai, laikydavo sovietiniai žmonės, pasirodo, sistema išlikusi dar nuo socialistinių laikų. Taip pat filmas šiek tiek padeda susigaudyti ir suprasti pačius vengrus Europos kontekste, kodėl jie tokie prieštaringi. Mokytojas ir Abelio tėvas iškart susipyksta dėl politinių pažiūrų, atrodo, jog Vengrijoje yra dvi susipriešinusios grupės: vieni iš jų palaiko Orbano diktatorišką poziciją, kiti trokšta atsinaujinimo ir liberalumo. Filmas papasakotas iš pačių įvairiausių perspektyvų, todėl istorija teka ekrane kaip koks kaleidoskopas, o tai patikimas būdas byloti apie skirtingas tiesas ir pozicijas.

 

Mano įvertinimas: 8/10

IMDb: 7.8



 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą