2015 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

Filmas: "Gelmė" / "The Abyss"




Sveiki,

Vienas iš ankstyvojo periodo James Cameron sukurtas filmas „Gelmė“ (angl. The Abyss) (1989) gali pamaloninti viskuo, ko tik trokšta jūsų akys iš kino filmo. Na, šis režisierius energija be reikalo nesišvaisto ir ko tik jis imasi, kuria didingus reginius, rekonstruoja ištisus pasaulius, o filmų trukmės dažniausiai gerokai viršija įprastą ilgametražį filmą. „Gelmė“ taip pat. Išties man filmas priminė kažkokį savotišką jo režisuotą „Svetimi“ (1986) ir „Titanikas“ (1997) hibridą – toks keistas derinys. Daug kadrų nufilmuota vandenyje – išties, tarsi skęstų „Titanikas“, o personažai išeina kambarius, bet esama ir nemažai fantastinių motyvų, kokių matėme „Svetimi“.

Filmas nė kiek nepasenęs, jis jau užsitarnavęs didžiojo kino vardą, kaip ir visi J. Camerono filmai. Šis ilgas, įtraukiantis, su puikiu scenarijumi ir aktoriais, nuostabiu montažu ir intriga, netgi šiek tiek baugokas, nes atmosfera – išskirtinė, beveik visas filmas vyksta po vandeniu, kažkur jūrų gelmėse ties bedugne, kurioje gyvena keisti ir nesuvokiami padarai. Aišku, Šaltojo karo kontekstas, branduolinės galvutės ir daug kitų kontekstinių peizažų yra šiame filme, kurie tik praturtina ir padaro filmą sodresnį, tarsi J. Cameronos balansuotų tarp realumo ir fantastikos. Žinoma, tarp personažų (įgulos narių) esti panaši „tvarka“ kaip ir įprasta veiksmo trileriuose – kažkas turi negerų kėslų, kažkas bando paimti įkaitus, susprogdinti bombas, kažkas gelbsti pasaulį – trilerio aštrumas dar labiau įaudrina intrigą – o kas dar be tų „žmogiškųjų problemų“ slepiasi vandenyno gelmėje? Na, finalas išties įspūdingas ir vertas atskiro pasakojimo, bet visumoje filmas tiesiog puikus, nes suderinti fantastiniai elementai, žmogiškieji trilerio faktoriai ir, žinoma, specialieji efektai, kurie gal atrodo senstelėję pagal savo technologinius modelius, bet ne pats filmas.

Išties praleidau puikias tris valandas su didžiuoju kinu ir gavau didelį pasitenkinimą, tiesiog nesitikėjau. Vis galvoju, kokį įvertinimą rašyti filmui? Juk tai komercinis filmas, kažkaip nekyla rašyti maksimalaus balo, bet negaliu nerašyti, jeigu patyriau viską, ką tik gali duoti gera kokybiška ir nesenstanti kino klasika. Po šito, netgi užsimaniau pažiūrėti J. Camerono režisuotą „Terminatorių“, prieš kurį esu kažkiek nusistatęs, nes nesimpatizuoju tokiam kinui, bet, jeigu J. Cameronas prie to prisilietė, gal ir verta? „Gelmė“ man primena visą sužiūrėtą „Svetimas“ epopėjos filmų virtinę – išties, puikus reginys ir jausmas, ypač tiems, kurie pasineria į filmus ir pajaučia, jog su herojais gali būti ekstremaliomis sąlygomis. Kadangi man tai gana lengva užduotis, tai rašau šiam filmui didelį PUIKU!

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 62/100
IMDb: 7.6


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. As gavau tris insultus ir viena infarkta.. Kaip galima buti neziurejus pirmu dvieju terminatoriu ????? :) Ipatingai 2 dalies. Juk tai sedevras ir tas retas atvejis kai 2 dalis pranoksta pirmaja. Net jei ir tematika nepatinka reikia pasiziureti siuos filmus vien tik del Camerono. Apskritai tai legenda visom prasmem. 2 dalis tobuala. Kokia atmosfera, kinematografija, garso takelis, montazas, vaidyba.. Po pirmos minutes pradedant ziuret 2 dali, vaizdo ir garso sinteze pricementuoja prie ekrano. Ziureti aukstos raiskos by default.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už nuostabų komentarų. Tikrai žiūrėsiu "Terminatorių". :)

      Panaikinti