2013 m. birželio 4 d., antradienis

Filmas: "Svetimi" / "Aliens"




Sveiki, kinomanai,

Manau, kad apsižioplinau per visą pilvą pažiūrėdamas juostą „Svetimi“ (Aliens) (1986), nes tik seanso metu suvokiau, jog žiūriu ne šią dalį. Pasirodo, James Cameron „Svetimi“ yra antroji keturių dalių epopėjos dalis, pirmoji „Svetimas“ visgi pasirodė gerokai anksčiau - 1979 metais ir ją režisavo visai kitas režisierius. Nepaisant pražiopsojimo, manau, šią dalį, kaip ir visas kitas, drąsiai galima žiūrėti kaip atskirus filmus, nemačius pirmtakų.

O „Svetimi“ tapo mano ilgu naktiniu seansu, kai išjungiau kompiuterį, jau brėško iš rytų, bet pamaniau, kad buvo verta nemiegoti dėl Sigourney Weaver kietai ir šaltakraujiškai atlikto vaidmens. Žinote, James Cameronas ne kartą yra perrašęs kino istoriją savo juostomis, o jo „Svetimi“ yra neabejotinai dar vienas puikaus talento pavyzdys. „Svetimi“ , manding, tapo dideliu pavyzdžiu daugelyje mokslinės fantastikos ir siaubo trilerių darbų, kadangi ateinantis dešimtmetis visgi daugelis remsis būtent „Svetimų“ braižu ir kurs trilerinę įtampą panašiu principu, kokį padiktavo Cameronas. Tiesa, galėjome tuo įsitikinti žiūrėdami pernykštį „Prometėją“.

„Svetimi“ iš pradžių pasirodo ganėtinai blankokai, tačiau netikėtai pagriebia žiūrovą už kojų ir įtempia į savo paslaptis menkai pažįstamoje planetoje. Puikiai išlaikyta įtampa, siužetas, kuris nesibaigia vien tik branduoliniu sprogimu, verčia gerokai paprakaituoti tiek aktorius, tiek filmo herojus. Žinoma, filmas tuo nesibaigia ir Cameronas palieką terpę dar dviem ateinančiom šio filmo dalim, kurios, deja, nebesulauks tokių svaiginamų aukštumų kaip pirmosios dvi dalys, tačiau nebus pernelyg nuvertintos. Galbūt ateityje ryšiuosi pažiūrėti ir kitas dalis, labai jau sudomino. O šiaip „Svetimi“ yra neabejotai vienas iš tokio žanro perliukų, kurį verta pamatyti ir pajausti filmą, pulsuojantį 9 dešimtmečio fantastikos dvasia, pakeitusia kino raidą visiems laikams. 

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 87/100
IMDb: 8.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą