2013 m. birželio 29 d., šeštadienis

Filmas: "Dramblys" / "Elephant"


Sveiki visi,
Pagaliau pamačiau Amerikiečio režisieriaus Gus Van Sant filmą „Dramblys“ (Elephant) (2003), kuris kadaise nuskynė tarptautinio Kanų kino festivalio apdovanojimą – Auksinę Palmės Šakelę. Gus Van Sant labiau žinomas iš puskomercinių juostų – „Milkas“, „Psychas“, „Gerasis Vilas Hantingas“ ir kt. Jo dabar „Dramblys“ yra nekomercinio pobūdžio drama apie žiaurias skerdynes vienoje iš JAV mokyklų apie 1999 metais. Nors daugelis lietuvių labiau mėgsta komerciškesnį filmą „Pykšt-pokšt, tu negyvas!“ (2002), bet, mano galva, „Dramblys“ perspjauna pastarąjį režisūrinės meistrystės ir savitumo niuansais.
Žinoma, filmas gali kai kuriuos šokiruoti, tačiau, man mačius estų filmą „Klasė“ ir tą patį vizualiai nelabai įdomų „Pykšt-pokšt, tu negyvas“, jau ši tema atrodo šiek tiek emocionaliai išsisėmusi ir nebe tokia įdomi, tačiau filmo stiprioji pusė yra ne faktas, kad atstumti klasės draugais įsiveržia į mokyklą ir išskerdžia savo engėjus, bet vizualizacijos pateikimu. Filmas tarsi dokumentinis pasivaikščiojimas po mokinių kasdienybę, kuri kur kas realesnė ir natūralesnė nei daugelyje filmų. Žinoma, „Dramblys“ vengia suduoti stiprius emocinius smūgius, - čia patyčios labai subtilios, girdimos už sienos, bet jos personažas ne mažiau baisesnės nei suspardymas už mokyklos kampo. Filmas neanalizuoja ir nedetalizuoja poelgių, neieško gilių priežasčių, o koncentruojasi į paskutines įvykio minutes, kryžmina mokinių likimus mokyklos koridoriuose, seka jų įkandin, parodo troškimus, šviesiąsias puses, jų problemas, tačiau nesikiša ir nesigilina į jų kasdienybę ir priešistorę. Tai pusiau nuojautų drama, jog tuojau viskas sprogs ir kai kurių gyvenimai pasikeis visiems laikams. Mokinių žiaurumas nepateisinamas ir nesuprantamas šiame filme, bet visos priežastys yra nujaučiamos ir paliekamos už kadro. Kai kam filmas gali pasirodyti sausokas, perdėm netgi nuobodokas, - kur 50 minučių vien tik pasisveikinimai ir nereikšmingi pokalbiai, banalybės, bet kokie jie svarbūs, kai žinai, jog gyventi tau skirta 10-5 minutės...
Neblogas filmas, nenustebinęs savo tematika ir medžiaga, tačiau pateikęs novatorišką operatoriaus žvilgsnį į skerdynes, kurios gali būti labai ramios.
Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 70/100
IMDb: 7.2
Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą