2013 m. birželio 15 d., šeštadienis

Trumpas pamąstymas apie žuvusias II -ojo pasaulinio karo aukas ir naikinimo mastą




Sveiki, 

Šiandien perskaičiau tokią pusiau makabrišką ir kraują stingdančią antraštę – „II pasaulinio karo lavonai gulėtų nuo Maskvos iki Vladivostoko“. Kadangi nelabai išmanau Rusijos geografiją, bėgu ristele pasigoglinti ir atvipo žiaunos (patys smalsiausi, tikriausiai, gali pasivaikščioti ir google.maps). Nors nemanau, kad lavonus guldžius vienas prie kito nusidriektų toks siaubingas kilometražas, tačiau, taip niekas tiksliai ir nesuskaičiavo, kiek gi per šį karą žmonių padėjo galvas. Skamba kraupiai, kai pagalvoji, jog tokią birželio dieną pro Lietuvos sieną atėjo Raudonoji armija, kuri netrukus ims vykdyti masinius trėmimus į Sibirą, tuo pačiu ir į tą pačią tolimiausią Vladivostoką. 

Ploviau virtuvėje indus, kai per radijo kakarinę išgirdau, jog kas trečias žmogus tuokart buvo nukentėjęs per trėmimus. Daug. Gal net per daug, bet tučtuojau pagalvojau, kad Hitleris lipdydamas savo Trečiąjį Reichą ir kurdamas dezinfekuotą savo pasaulėlį, lietuviams dėl neperauklėjimo taip pat buvo numatęs visai tautai tremtį toli Rusijos platybėse, o štai latvius ir estus dar būtų palikęs, nes juos lengva perauklėti. Šiaip ar taip naikinimo rimbo nebūtume išvengę ir kitu variantu.

Vieną akimirką, mazgojant paskutines lėkštes, dzingtelėjo mano smegenų dėžutėje kibirkštis. O kas jeigu...? Jeigu iš tikrųjų žuvę žmonės būtų išgyvenę, o išgyvenusieji žuvę? Kokia atrodytų pasaulio populiacija, vystymasis ir kiti savaime suprantami dalykai? Turinti galvoje, kad naikino daugiausia intelektualus, daugelis žymių filosofų, menininkų, mokslininkų buvo likviduoti. Ką toji karta, (manoma, dagiau nei 20 milijonų), būtų nuveikusi ir kokį pasaulį būtų pastačiusi ant mūsų kaulų? 

Visai kitas klausimas, o kokį pasaulį mes ant jų patys pastatėme.

P.S. Ir Visgi man tas 20 milijonų neduoda ramybės ir ši Delfi antraštė. Paskaičiuoti gal ir galima, tik esu labai prastas matematikas. 20 milijonų yra daug t.y. ir vaikai, ir dideli vyrai, taigi vidutinis žuvusiųjų ūgis tebūnie apie 1.55 m. Nuo Maskvos iki Vladivostoko apie 9300 kilometrų. 20 milijonų padauginame iš 1,55 metrų ir turime 31 milijonų metrų lavonų grandinę. 31 milijoną padalijame iš 9300 kilometrų (verskime šį skaičių į metrus, priraitome tris nulius). Taigi, sprendimas, jei jis nors kiek teisingas, atrodo taip: 31000000:9300000=3,33333... Vadinasi, ši antraštė ne tik, kad teisinga, bet suguldžius skersai aukas, žuvusias šiame kare nuo Maskvos iki Vladivostoko, išeitų net daugiau nei tris kartus. Žinokite, man šioks toks šokas. 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą