2013 m. birželio 13 d., ketvirtadienis

Filmas: "Long Island Greitkelis" / "Ilgas Salos Greitkelis" / "L.I.E."



Sveiki, kino mėgėjai,

Visada smagu pasidžiaugti atradimais. Taip man nutiko su filmu, kurio net pavadinimą sunku išversti, o lietuviškai informacijos beveik nėra. Tai „Long Island Greitkelis“ arba „Ilgas salos greitkelis“ (L.I.E.) (2001). Tai išties jaudinanti ir vykusi kino juosta, pasakojanti apie turtingo vyro paauglį sūnų, kuris vieną dieną su draugu įsilaužia į pagyvenusio vyruko namus ir juos apšvarina. Tada vaikinukas nė pagalvoti negalėjo, kad įsivels į ilgą flirtą su pagyvenusiu vyru, kuris seksualiai tenkinasi su jaunučiais vaikinukais. Filmas vienas didelis ir keistos auros seksualumo šokis, kuris dalį puritoniškų žiūrovų gali pakraupinti, bet, manau, menas sukurti subtilų, realistišką tokių jausmų dramą ir pasėti tai žiūrovo smegenų dirvonuose.

Išties, jeigu jums patiko filmas „Paslaptingoji oda“ (2004), tai be jokios abejonės, ši kino juosta turi atkeliauti ir į jūsų vaizduoklius. Filme galime pasidžiaugti didžiuoju aktoriaus Paul Dano kino debiutu stambiajame plane. Šis aktorius tuokart suvaidino maištingą penkiolikmetį, o ateityje taps itin garsiu aktoriumi, kuris sukurs ryškius vaidmenis tokiuose filmuose kaip „Čia bus kraujo“, „Laiko kilpa“, „Būti Flynu“ ir t.t., bet nepasakysi, kad aktorius labai jau saldaus veidelio, nors suvaidinti pedofilo žaisliuku buvo gimęs typ-top šiam reikalui.

Pats režisierius Michael Cuesta, daugiau dirbantis su serialais „Tikras kraujas“ ir „Tėvynė“, šį filmą ir kartu savo debiutą pavadino nestandartiniu ir mums neįprastu seksualumo išraiška, nors daugelis filmą įvardija kaip „filmas apie pedofilą“. Ir išties, daug ką galima filme vertinti pakankamai kontraversiškai, nes paauglio ir 55 metų vyro santykiai pavaizduoti ne kraupūs, bet priešingai, pakankamai romantizuoti, netgi sakyčiau dvasingi, manding, tėviški – tai įtakos turėjo siužetiniai vingiai. Yra ką pamastyti, yra ką pamatyti, patirti ir tyliai, jei ne su kitais, tai bent su savimi pačiu padiskutuoti.

Mano įvertinimas: 9.5/10
Kritikų vidurkis: 73/100
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai: