2013 m. birželio 16 d., sekmadienis

Filmas: "Samsara" (2011) / "Samsara"




Sveiki, kino gerbėjai,

Netrukus į Lietuvos kino teatrus atkeliaus ilgai lauktas Ron Fricke dokumentinis filmas „Samsara“ (2011). Įdomu tai, kad dvejų metų senumo juosta žygiuos per Lietuvos kino teatrus gerokai atsilikusi, bet nereikia stebėtis, o geriau pasidžiaukime, kad perliukai retsykiais užklysta į mūsų didžiuosius kino ekranus. Prieš beveik metus pristačiau kitą filmą „Samsara“ – tai buvo drama, todėl nesumaišykite su šiuo dokumentiniu filmu. 

Na, išties, Ron Fricke jau prieš keletą metų mane smarkiai nustebino, kai netyčia, o gal ir visai tyčia, atradau jo dramą „Baraka“ (1992), kuris yra laikomas dokumentinio + meditacinio pobūdžio šedevru kino pasaulyje. Tai žinodamas, visgi skubėjau pamatyti ir „Samsarą“, kurią, kaip teigia pats režisierius, nufilmavo 25 skirtingų pasaulio šalių ir tai tęsėsi penkerius metus. Mano galva, visgi iš filmo reiktų tikėtis kiek daugiau nei iš buvusios „Baraka“, bet teko nestebti, kad tai beveik identiški darbai. Žinoma, kažkiek skiriasi meditacinis garso takelis, tačiau vaizdų atžvilgiu, praslinkus beveik dviem dešimtmečiams nuo „Baraka“, režisierius mums nieko naujo nepateikia. Net stebėjausi kai kuriais vaizdais, jie netgi nufilmuoti tose pačiose vietose pvz. viščiukų apdorojimas, šventyklos Indonezijoje. Pasigedau kažkokios sinchroninės minties, pernelyg viskas chaotiškai pateikta, nors vaizdai ir gražūs, subtilūs, nustebino ir futuristiniai-simboliniai kadrai, kurie pateikė ir kitokias virsmo, persikūnijimo ir reinkarnacijos jausenas. Žinoma, filme visko labai daug – kultūra, žmonės, istorija, gamta, papročiai, kintančios vertybės, bet viskas visgi atmiežta rytų religija ir filosofija. Tą, aišku, mums sufleruoja ir pats filmo pavadinimas, o ir rytų kultūroms visgi skirta vos ne pusę filmo.

Sužiūrėjau ramia sąžine, aišku, kai kurios vietos gniaužė kvapą, tačiau tie, kurie tikisi iš „Samsaros“ daug daugiau, nei už „Baraka“, tai tegu nusileidžia ant žemės. Šie filmas, manding, lygiaverčiai, tai tarsi antrojo filmo klonas, kitokia versija. Pasigedau novatoriškumo, tačiau tenka pripažinti, kad nieko panašaus galgi šiame fronte ir neturime, abi dalys yra unikalūs kūriniai, tinkantys papasakoti apie mūsų civilizaciją, apjungiant planetą Žemę ir pateikti, tarkim, ateiviams kaip enciklopedinį variantą. Susipažinkime per „Samsarą“ su mumis.

P.S. Filmą vertėtų žiūrėti kino salėje, bet tas, kas neis ir laukia lietuviško vertimo, - nesivarginkite, žiūrėkite drąsiai originalų kalba, nes filme praktiškai nekalbama visai.


Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 65/100
IMDb: 8.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą